Românii din Italia care doresc să învețe dansuri populare românești, tainele încondeierii ouălor sau alte meșteșuguri tradiționale, au ocazia de a participa gratuit la o serie de laboratoare și manifestări în curs de desfășurare în regiunea Lazio din Italia, până în luna octombrie.
Este vorba despre proiectul intitulat “Identitate și Prietenie – Împreună suntem mai puternici” demarat de către Asociația “Villaggio Romeno” la Pavona, localitate de lângă Roma cu o numeroasă comunitate de români.
Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și se desfășoară sub Patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Malta și San Marino, al Consulatului General al României la Roma și al Accademiei di Romania la Roma.
În cadrul proiectului este prevăzută organizarea a 8 laboratoare cultural – educative, 3 manifestări culturale și o conferință finală, susținute de maeștri, meșteșugari și profesioniști din România și Italia.
Ei sunt specializați în domenii precum: dans popular șicoregrafie, meșteșugul lucrului cu papura, confecționarea zgărdanului – accesorii tradiționale, olărit, crearea de țesături cu modele tradiționale, încondeierea ouălor. Laboratoarele sunt integrate cu ateliere de limbă română și creație de literatură și desen.
Inaugurarea oficială a proiectului, în fața a peste 100 de oaspeți, a avut loc la Villa Fornarola din Pavona la sfârșitul lunii iunie și a fost marcată de un eveniment dedicat portului popular, ocazie cu care a fost anunțat și calendarul evenimentelor.
Oaspete de onoare a fost PS Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia. El adresat un mesaj plin de suflet publicului prezent, în care a vorbit despre sărbătorile creștine care marchează sosirea verii, despre obiceiuri și despre menținerea tradițiilor și transmiterea lor către noile generații din diaspora. Înaltul prelat a povestit, de asemenea, despre copilăria sa și despre faptul că, de mic copil, îndrăgea dansurile din zona Sibiului, unde a crescut.
Oaspeții au avut ocazia să asiste la o paradă a portului tradițional, prezentatăde copii și adolescenți români și să viziteze expoziția de costume populare din diferite regiuni ale României, organizată la sediul Asociației.
Activitățile și înscrierile sunt în plină desfășurare. În zilele de sâmbătă este deschis laboratorul de dansuri populare, susținut de maestrul Gabriel Pârjolea, coregraf cu o experiență de peste 20 de ani în coordonarea de Ansambluri artistice din România și Italia.
De asemenea, zeci de copii și adolescenți din zona Romei participă la ateliere în limba română, unde învață noțiuni de istorie, geografie și literatură românească.
O altă activitate organizată în cadrul Proiectului care s-a bucurat de mare succes și participare a fost vizita la Muzeul Civilizațiilor din Roma. Aici a fost organizată expoziția temporară „România-Italia: arta broderiei și a ceramicii, patrimoniu mondial”, care a dat posibilitatea tinerilor vizitatori să consolideze cunoștințele despre arta populară românească.
„Pentru prima oară, laboratoarele și atelierele gratuite sunt deschise tuturor, indiferent de vârstă. Am avut și oaspeți din Italia și Ucraina, doritori să afle mai mult despre tradițiile noastre. Ne-am bucurat să vedem că, deși suntem în plină vacanță, vin copii și tineri din alte localități din regiunea Lazio ca să participe la proiect. Îi așteptăm pe toți la noi, la “Satul Românesc” de lângă Roma. Programul va fi din ce în ce mai bogat, odată cu sosirea meșteșugarilor din România, începând din 31 iulie. După o pauză scurtă în luna august, vom relua activitățile și manifestările, care vor culmina cu un Spectacol și ceremonia / conferință de încheiere din 29 septembrie la Villa Fornarola”, a declarat Luciana Ludușan, președinta Asociației “Villaggio Romeno”.
Obiectivele proiectului sunt: sprijinirea construirii identității socio-culturale a copiilor de generație a doua, facilitarea integrării și socializării adecvate, promovarea cunoașterii și aprecierii culturii românești.
Toate activitățile gratuite se vor desfășura la Villa Fornarola (Via del Mare 188, Pavona, detalii telefon: 349 250 80 36 și pe pagina de Facebook a Asociației “Villaggio Romeno”).
O parte din laboratoare (limba română, dansuri, laboratoare meșteșugărești) vor fi organizate și în localitatea Aprilia, la sediul Asociației partener Matres (detalii telefon: 388 72 93 008).î
Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Valoare finanțare: 250.000 RON. Proiect realizat sub Patronajul Ambasadei României în Republica italiană, Malta și SanMarino, al Consulatului General al României la Roma al Accademia di Romania a Roma.
Asociații Partenere: Spirit Românesc, Matres APS, Europaeus, Fundația Inimă pentruInimă (România). Partener Media: Rozoom Press