O familie de români, foarte bine integrată în localitatea Tortona din provincia Alessandria, a trecut pentru mai bine de o lună printr-un calvar care s-a terminat în cel mai rău mod posibil după ce capul familiei a decedat, în spitalul din Alessandria, în data de 9 ianuarie, 2017, deși fusese consultat de patru ori, în mai puțin de o lună, de patru medici diferiți de la secția Urgențe din Tortona și Alessandria.
Ion Golea, 51 de ani, zidar de meserie, tușea și respira foarte greu. Se simțea foarte rău, motiv pentru care, la începutul lunii decembrie, 2016, a decis să facă o vizită la secția Urgențe a spitalului din Tortona. Pe data de 14 decembrie i se face o radiografie, cum demonstrează înregistrările sale medicale, dar medicul nu găsește nimic grav în urma acestei radiografii.
Pe data de 22 decembrie, însă, tusea se agravează iar greutatea cu care respira era tot mai mare, așadar Ion Golea decide să meargă, de această dată, la secția Urgențe a spitalului din Alessandria. Și aici i se face o radiografie și, la fel ca la Tortona, nu se găsește nimic grav din punct de vedere medical, dar specialistul îi sugerează să facă și o TAC (Tomografie Axială Computerizată), însă, din motive necunoscute încă, aceasta nu este făcută.
Trece Crăciunul, trece și Anul Nou, iar 2017 începe într-un mod foarte neplăcut pentru conaționalul nostru și familia sa, acesta prezentându-se din nou, pe date de 3 ianuarie, la Urgențe, la spitalul din Tortona, unde medicul, cu toate că observă clar dificultatea de a respira a lui Ion Golea și tusea, pe certificatul medical se atestează ”o îmbunătățire”. Medicul de la Urgențe îi sugerează lui Ion, în acest moment, să contacteze medicul de familie pentru a i se recomanda un tratament, însă medicul de familie se afla în vacanță.
În zilele următoare, însă, starea de sănătate a lui Ion Golea se agravează tot mai tare, așadar se decide să schimbe din nou spitalul și se prezintă la secția de Urgențe de la spitalul din Alessandria dar și de aici vine demis din nou și trimis acasă. Medicii pur și simplu nu-l văd ca pe un caz demn de atenție mărită.
Conaționalul nostru își adună forțele și încearcă să mai reziste, nu e tipul care să se plângă din puțin, dar simte că a ajuns la capăt, nu mai poate rezista, așadar se întoarce la Urgențe, la spitalul din Alessandria, unde, în final, este internat. Însă, nu pentru mult timp. La ora 1:30, în data de 9 ianuarie, 2017, Ion Golea se stinge din viață.
Întrebarea la care ne gândim toți acum, evident, este dacă acest deces putea fi evitat, dacă puțin mai multă atenție la acest caz din partea medicilor i-ar fi putut salva viața acestui om și dacă este posibil ca între 2 spitale și patru medici nimeni să nu fi observat că starea de sănătate a românului nostru era atât de gravă?!
Aceeași întrebare, însă, și-o pune și procurorul Andrea Zito, care a pus sub anchetă patru medici, în total, de specialități diferite. Procurorul a dat, de asemenea, ordin medicului legal, Antonio Osculati, pentru executarea autopsiei, autopsie a căror rezultate vor stabili cu claritate cauza decesului lui Ion Golea și dacă se putea evita. Încă de pe acum, însă, autoritățile spun că decesul este pus pe seama unor complicații la plămâni, complicații care ar fi trebuit să fie observate de mult timp de medicii care l-au consultat pe concetățeanul nostru.
Din nefericire, acesta nu este singurul caz de incompetență și, poate, de indiferență a medicilor de la Urgențe din Italia, în luna noiembrie a anului trecut, în Italia, trei români au decedat în condiții asemănătoare.
Pe 3 noiembrie, 2016, în Reggio Emilia, Marius și Elena Dumitrașcu plângeau decesul fetiței lor de doar 3 anișori, pe nume Maya, o fetiță română decedată în spital din cauza incompetenței medicilor de la Urgențe care nu au reușit să descopere că aceasta suferea de o infecție cu stafilococ. Părinții Mayei se luptă acum în tribunal cu medicii, cerând să se facă dreptate.
În data de 10 noiembrie, 2016, la Trieste, Elena Turculeț, o româncă de 54 de ani moare acasă la o oră după externarea din spital, în ciuda faptului că a fost vizitată de 3 ori în 2 zile, de medicii de la Urgențe.
Al treilea caz apare pe data de 21 noiembrie, 2016, când Ștefan Popa, cetățean român de 44 de ani, rezident cu familia în L’Aquila, a decedat la numai 2 zile după ce a fost controlat de medicii de la Urgențe. Și aici, soția cere să se facă dreptate, autoritățile din zonă pornind deja o investigație, în urma reclamației primite de la doamna Popa.