A murit Silvio Berlusconi. Avea 86 de ani

- Conținut sponsorizat -

Silvio Berlusconi, renumitul om de afaceri și politician, care a ocupat de patru ori funcția de prim-ministru al Italiei, a încetat din viață astăzi, luni, 12 iunie, la Milano, la vârsta de 86 de ani, conform celor relatate de Corriere della Sera. Suferea de leucemie și era internat de vineri la spitalul San Raffaele din Milano.

Fratele său Paolo, copiii săi Marina, Eleonora, Barbara și Pier Silvio au fost chemați de urgență la spital în această dimineață.

Berlusconi, fondatorul grupului de televiziune Mediaset și al partidului Forza Italia, a fost pentru mai mult de un sfert de secol o figură centrală și controversată a politicii italiene și europene.

Berlusconi s-a născut la Milano pe 29 septembrie 1936, fiind fiul lui Luigi Berlusconi, angajat și ulterior director al Băncii Rasini, un mic institut de credit din Milano, și al Rosei Bossi. Berlusconi are o soră, Maria Antonietta, și un frate, Paolo.

Crescut în cartierul milanese Isola, Berlusconi a absolvit un liceu religios și a obținut o diplomă în drept la Universitatea din Milano. După o serie variată de joburi – cântăreț de bar, animator pe nave de croazieră, vânzător ambulant și agent imobiliar – la începutul anilor ’60, Berlusconi devine un antreprenor în construcții, ajutat și de un împrumut de la Banca Rasini, unde lucra tatăl său.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Anii ’60 reprezintă perioada boom-ului economic și Berlusconi obține numeroase succese. În 1977, președintele Republicii, Giovanni Leone, îl numește Cavaliere del Lavoro pentru activitatea sa în construcții. Câțiva ani mai târziu, jurnalistul Gianni Brera îl va numi „cavaliere”, devenit ulterior supranumele său cel mai cunoscut.

Cea mai mare realizare a sa din acei ani este construcția Milano 2, un cartier rezidențial în periferia nord-estică a orașului Milano, proiectat în funcție de criterii moderne, cu piste pentru biciclete și spații verzi.

Televiziunea, pasul spre succes

În cadrul Milano 2 funcționează Telemilanocavo, un canal de serviciu care transmite filme, programe de informare și de serviciu pentru locuitorii complexului. În 1976, Berlusconi cumpără rețeaua mică și începe să construiască ce va deveni în câțiva ani cel mai mare grup mediatic privat din Italia, controlat prin intermediul companiei financiare Fininvest, înființată în 1978.

Imperiul lui Berlusconi include ziare, reviste, case de editură, echipe de fotbal, cote de bănci și asigurări, dar inima succesului său sunt televiziunile grupului Mediaset pe care Berlusconi le-a format între sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, adăugând la Telemilano, redenumită Canale 5, și alte rețele precum Rete Quattro și Italia Uno.

- Continuarea după publicitate -

Succesul său a venit, de asemenea, cu sprijinul politicii. Cu ajutorul aliatului său Bettino Craxi, pe atunci secretarul Partidului Socialist Italian, Berlusconi a reușit să spargă monopolul televiziunii publice RAI și să obțină condiții legislative favorabile pentru propriile sale rețele. Cea mai importantă dintre aceste legi, controversata lege Mammì, a dus la o serie de demisii.

Prezența în politică

Pe lângă cariera sa de afaceri de succes, Berlusconi a avut și o carieră politică influentă. A fondat partidul de centru-dreapta Forza Italia și a deținut funcția de prim-ministru al Italiei în patru rânduri. Figura sa a fost mereu una controversată, fiind deseori în centrul unor scandaluri și procese judiciare, dar a reușit întotdeauna să își păstreze influența în politica italiană.

Un sfârșit de eră

- Continuarea după publicitate -

Moartea lui Berlusconi marchează sfârșitul unei ere în Italia. În ciuda numeroaselor sale controverse, nu se poate nega faptul că a lăsat o amprentă adâncă în istoria țării. În calitate de lider al Forza Italia, Berlusconi a schimbat în mod semnificativ peisajul politic italian, în timp ce prin Mediaset, a revoluționat televiziunea și divertismentul italian.