A murit Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix. Artistul a suferit de o boală devastatoare

- Conținut sponsorizat -

Nicu Covaci, fondatorul și liderul legendarei trupe Phoenix, a decedat vineri, 2 august, la vârsta de 77 de ani.

Muzicianul a suferit multiple probleme medicale în ultimele luni și a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență pe creier la Spitalul Județean din Timișoara.

Anunțul decesului a fost făcut public de managerul spitalului, Sandesc Dorel, și pe pagina oficială de Facebook a lui Nicu Covaci.

IMG_9690

Problemele de sănătate ale artistului au început în luna martie, când acesta a observat amorțirea feței și probleme de vedere.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Investigațiile medicale au relevat prezența unei tumori cerebrale, iar diagnosticarea și intervenția chirurgicală au fost realizate de echipa de neurochirurgie condusă de dr. Horia Pleş.

Din păcate, starea de sănătate a lui Covaci s-a deteriorat rapid după operație, colegii săi anunțând că tratamentul postoperatoriu nu a putut fi finalizat din cauza complicațiilor.

Nicu Covaci s-a născut în 1947 la Timișoara și a fost un talentat compozitor, chitarist, pictor și grafician. A studiat diverse instrumente muzicale încă din copilărie și a învățat mai multe limbi străine.

Covaci a fondat trupa Phoenix (inițial numită „Sfinții”) în 1961 împreună cu Kamocsa Camo Bela. Trupa a devenit un simbol al muzicii rock românești, fiind cunoscută pentru hituri precum „Vremuri” și „Canarul”.

În 1977, Nicu Covaci și colegii săi de trupă au fugit din România comunistă ascunzându-se într-un camion. S-au stabilit inițial în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania. În timpul regimului comunist, Phoenix a fost interzisă de cenzură, iar muzicienii au continuat să creeze muzică și să performeze în străinătate.

- Continuarea după publicitate -

Phoenix a devenit cunoscută pentru stilul său unic, care îmbina elemente rock cu influențe folclorice. Printre realizările trupei se numără albumul „Negru Vodă”, primul LP rock în limba română, și poemul rock „Cei ce ne-au dat nume”, prezentat în premieră la Opera din Timișoara în 1972.

Covaci a avut numeroase divergențe cu foștii colegi de trupă de-a lungul anilor, inclusiv dispute legale privind drepturile de autor ale pieselor Phoenix. În 2016, a câștigat un proces împotriva foștilor membri ai trupei, obținând dreptul exclusiv de a cânta anumite piese. În ciuda acestor conflicte, Covaci a rămas dedicat muzicii și valorilor trupei Phoenix.

Decizia lui Nicu Covaci de a permite trupei să cânte la nunta liderului AUR, George Simion, a stârnit controverse și critici din partea unor foști colegi. Josef Kappl, fost basist al trupei, a exprimat public nemulțumirea sa față de această alegere.

- Continuarea după publicitate -

„De unde s-a pornit și unde s-a ajuns! De aceea vă rog să nu asociați niciodată ceea ce am realizat în anii ‘70, sub numele Phoenix din convingere, cu ceea ce face de mulți ani încoace ‘leaderul’ acestui grup, sub același nume! Mi-e rușine de rușinea lui!”, a scris Kappl.

Nicu Covaci va rămâne în memoria colectivă ca o figură emblematică a rock-ului românesc și un artist care a luptat pentru libertatea de exprimare și pentru muzica sa.

Trupa Phoenix, prin muzica și mesajele sale, a lăsat o amprentă profundă asupra culturii românești, iar moștenirea lui Covaci va continua să inspire generații viitoare.

- Mai multe după publicitate -