O îngrijitoare de bătrâni din Italia, în vârstă de 51 de ani și originară din Republica Moldova, este judecată pentru înșelăciune după ce a moștenit peste 300.000 de euro și o casă de la bătrânul asistat.
Femeia este acuzată că l-ar fi manipulat pe bătrân, un fost profesor de limbă italiană în vârstă de 94 de ani din localitatea Ferrara (provincia cu același nume din Emilia-Romagna) pentru a-l convinge să scrie un nou testament în care îi lăsa ei întreaga avere, în detrimentul nepoatelor sale.
Testamentul, scris cu o lună înainte de decesul bătrânului, este redactat într-o formă stângace a limbii italiene, ceea ce rudelor li s-a părut ciudat, având în vedere profesia sa.
Cu toate acestea, o expertiză grafologică a confirmat că testamentul, datat 10 februarie 2021, a fost semnat chiar de bătrân, excluzând astfel ipoteza unui fals.
Cu toate acestea, circumstanțele și modul în care a fost redactat testamentul l-au determinat pe judecătorul Carlo Negri să trimită cazul în instanță.
În testament, bătrânul scrie că dorește să lase întreaga avere badantei moldovence, folosind o exprimare care nu corespunde nivelului său cultural și mental.
De asemenea, în testament se menționează că rudele sale nu au făcut nimic pentru el și că nu trebuie să ceară nimic.
Nepoatele bătrânului, care s-au constituit parte civilă în proces prin avocații Vittorio Zappaterra și Barbara Simoni, au adus în atenția instanței faptul că, în ultimul an de viață, îngrijitoarea l-a izolat pe bătrân aproape complet de restul lumii.
Ele nu mai puteau comunica cu unchiul lor, nu puteau să-l sune sau să-l viziteze, deoarece acesta nu răspundea niciodată.
Într-o anumită ocazie, nepoatele au sunat la poliție pentru că bătrânul nu răspundea la interfon, dar agenții au constatat că el se afla acasă, în compania îngrijitoarei sale.
Un prieten din copilărie al bătrânului a declarat în timpul investigațiilor că nici el nu a mai putut lua legătura cu acesta din cauză că telefonul său era inaccesibil și a aflat despre moartea lui doar din presă.
După decesul bătrânului, badanta s-a prezentat la carabinieri cu testamentul în care era desemnată unică moștenitoare a averii sale, care cuprindea un cont bancar cu 300.000 de euro și o casă în centrul orașului Ferrara.
Ea nu a anunțat familia și a organizat singură transferul trupului neînsuflețit pentru înmormântare.
Avocații acuzării susțin că badanta a creat o situație de izolare și slăbiciune pentru bătrân, profitând de restricțiile impuse de pandemie, și l-a îndemnat să redacteze un nou testament (având în vedere că acesta realizase deja două, în 2008 și 2012), în care să-i lase toată averea ei, singura persoană care se îngrijise de el.
Condițiile create ar fi fost propice pentru manipularea bătrânului, chiar și în absența unor probleme psihice evidente ale acestuia, prin inducerea unei situații tipice de exploatare a persoanelor vulnerabile.
La data de 13 iulie, judecătoarea Alessandra Martinelli va asculta primele mărturii în acest caz.
Acuzația adusă împotriva badantei este aceea de eludare a unei persoane vulnerabile, iar procesul urmează să dezlege misterul din jurul acestui testament controversat și să stabilească dacă femeia a profitat de situația bătrânului pentru a-și asigura moștenirea.