A muncit 20 de ani în străinătate pentru a construi o casă, dar inundațiile recente i-au distrus-o complet. „Au rămas numai ușile din ea, atât!”

- Conținut sponsorizat -

O femeie din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, care a muncit timp de 20 de ani în străinătate pentru a-și construi o casă, se confruntă acum cu pierderi devastatoare după ce viitura i-a distrus locuința, în valoare de 300.000 de lei (circa 60.000 de euro).

„Au rămas numai ușile din ea, atât”, a spus proprietara în fața reporterilor de la Observator.

1200-2024092313400-1
Proprietara casei. Sursă foto: video observatornews.ro.

În ciuda eforturilor și sacrificiilor făcute pentru a-și construi casa de la zero, femeia a primit un ajutor de numai 10.000 de lei, echivalentul a circa 2.000 de euro, din partea Guvernului, o sumă de 30 de ori mai mică decât investiția sa inițială.

„Nici măcar un sfert nu pot cumpăra cu acești bani”, a mai precizat proprietara.

„Am sunat la firma de construcții și doar pentru rigips, vată și șuruburi mă costă 58 de milioane”, explică aceasta, referindu-se la cât de insuficienți sunt banii pentru refacerea casei.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
1200-2024092313400-3
Casa afectată. Sursă foto: video observatornews.ro.

Pe lângă acest ajutor, Guvernul a decis să ofere și vouchere de 15.000 de lei pentru electrocasnice celor 5.000 de familii afectate, însă mulți sinistrați consideră acest sprijin ca fiind insuficient.

Un alt locuitor din zonă, care a primit cei 10.000 de lei promiși, a declarat că nu știe de unde să înceapă refacerea locuinței.

„Trebuie dărâmat tot”, a spus el, subliniind că sumele primite nu acoperă nici măcar materialele necesare pentru o cameră.

Un alt membru al unei familii afectate și-a exprimat îngrijorarea față de venirea iernii: „Nu am cu ce să mă îmbrac, nu am pantofi, bocanci, ciorapi. Totul s-a pierdut. O canapea costă 3.000 de lei”.

Primarul comunei, Emil Dragomir, a asigurat că nu există riscuri de infecții în localitate, afirmând că s-au luat măsuri rapide pentru îndepărtarea animalelor moarte și alte potențiale surse de contaminare.

- Continuarea după publicitate -

„Primul lucru pe care l-am făcut a fost să eliberăm zona de animale moarte”, a declarat primarul, adăugând că există două farmacii care oferă medicamentele necesare.

„Aragazele și buteliile sunt prima urgență la care facem apel pentru cei care pot să ajute”, a adăugat el.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, prin vocea Riveicăi Ene, au anunțat că stocurile medicilor de familie sunt reînnoite pe măsură ce acestea se consumă.

Totodată, săptămâna trecută, 27 de persoane au fost vaccinate cu antitetanos, inclusiv 12 angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), care au participat la operațiunile de salvare și curățare.

- Continuarea după publicitate -

Bilanțul pagubelor este unul uriaș: 20 de drumuri județene, 80 de podețe și 40 de poduri au fost afectate de inundații.

În plus, copiii din comunele afectate au revenit astăzi la școală, însă nu toți au avut această posibilitate.

În timp ce școala din Slobozia Conachi nu a fost avariată, în localitatea Costache Negri, lecțiile au fost mutate fie online, fie în alte unități de învățământ.