Este aproape ora prânzului în micuța localitate franceză Cluis, când sexagenarul Jean-Pierre îşi părăseşte casa pentru a merge câteva zeci de metri mai departe, într-o clădire conexă. Fără a se opri în fața biroului secretarei, el intră și se așază pe un scaun din sala de așteptare. N-apucă bine să răsfoiască o revistă, când aude o plăcută voce feminină. „Bună Jean-Pierre! Sunt gata, putem începe”.
Pensionarul nu trebuie îndrumat, el cunoaște locația de multă vreme. De acum vreo zece ani, când doctorul Regis Carissant l-a examinat tot aici. Acum însă, este consultat de o doctoriță energică, la vreo patruzeci de ani, care vine direct din „țara lui Dracula”!
„Totul era pregătit pentru ca noi să rămânem”
Doctorița Elena Pirampel și-a început cariera de medic generalist în țara sa natală, România, la Târgu-Mureș, oraș situat în centrul Transilvaniei, iar din iulie 2013 s-a stabilit în Franța, relatează La Nouvelle Republique.
„Alături de soțul meu, am decis să ne schimbăm viața: el tocmai își termina studiile de kinetoterapeut, eu deja lucram, dar nu câștigam prea bine. Am decis să părăsim țara pentru a trăi mai bine și a asigura o calitate mai bună a vieții celor două fiice ale noastre”, povestește Elena.
Cuplul a ales Franța pentru clima sa. După ce a postat un anunț în ianuarie 2013, „tânăr medic de 33 de ani în căutarea unui cabinet în mediul rural”, două săptămâni mai târziu a primit nu mai puțin de 50 de răspunsuri. Împreună cu soțul său, a selectat inițial doar trei oferte, una în Cotes-d’Armor, una în Chambord (Loir-et-Cher) și ultima în localitatea Cluis situată în departamentul Indre din regiunea Centru.
Din februarie 2013, cuplul și-a început seria de vizite în localitatea Cluis și de atunci nu a mai mers în altă parte. „Fostul medic aflat în funcție, dr. Regis Carissant, ne-a primit foarte bine. A fost extraordinar”, își amintește Elena.
Primăria le punea cabinetul la dispoziție timp de un an, astfel încât cuplul nu a ezitat prea mult timp. „După ce am trăit în agitația marilor orașe, ne-am dorit să ne creștem cele două fiice într-un mediu sănătos. Totul a fost acolo pregătit pentru ca noi să rămânem”, mărturisește Elena.
După o tranziție lină cu predecesorul său, în luna august a aceluiași an, dr. Pirampel a devenit singurul medic generalist din Cluis. „Cred că a mers bine, deoarece sunt încă aici opt ani mai târziu”, glumește ea.
„Spre deosebire de soțul meu, Attila, care a fost nevoit să facă stagii de practică timp de un an și jumătate pentru a putea profesa în Franța, diploma obținută în țara mea natală a fost suficientă. Ideea noastră a fost să înființăm un cabinet medical în care soțul meu să poată profesa ca și kinetoterapeut”, adaugă medicul generalist.
A adus și alți medici în zonă
„La vremea respectivă, cabinetul medical putea găzdui încă un alt medic și un stomatolog dar era prea mic, iar primăria nu avea mijloacele necesare pentru a face o prelungire sau chiar pentru a găsi o cameră pentru medic. Așa că am cumpărat firma și am finanțat noi înșine lucrările de extindere”, explică Elena.
Dar dr. Pirampel nu s-a oprit numai la extinderea cabinetului. Datorită contactelor sale din România, a mai adus în Franța un medic generalist (acum la Ardentes), un medic stomatolog (care a mers anul trecut în La Châtre), un medic osteopat și un al doilea fizioterapeut. „Cei mai mulți dintre ei au studiat la aceeași universitate ca și mine în România”, adaugă ea.
Astăzi, cabinetul are un medic, o asistentă, doi kinetoterapeuți și un reflexoterapeut. „A devenit foarte dificil să aduci un stomatolog în mediul rural. Dacă municipalitatea nu investește în echipamente, nu văd cum am putea să-l atragem”, conchide Elena, oarecum necăjită.
Stabilite de ani de zile în marile orașe, generațiile tinere nu prea mai doresc să rămână în localitățile natale. Prin activitățile lor de medici, profesori, brutari, farmaciști sau chiar măcelari, adesea esențiale pentru locuitorii din aceste mici localități, reîntoarcerea unora dintre ei protejează încă un mod de viață și apără o anumită idee de ruralitate.
Așa cum s-a întâmplat în cazul doctoriței românce care, de dragul liniștii din zonă, a ales să rămână ca medic „de provincie” într-o localitate cu numai o mie de locuitori. Rămâne de văzut dacă și cele două fiice din familia Pirampel vor rezona în viitor cu alegerea părinților.