Bărbat salvat de la moarte în avion de patru pasageri care lucrează ca asistenți medicali

- Conținut sponsorizat -

„Vieți și inimi se salvează peste tot, nu doar în spital”. Acesta a fost comentariul șefului secției de Cardiologie a spitalului din localitatea italiană Chioggia (Veneto), Roberto Valle, despre demersul celor patru asistenți din departamentul său, care au salvat viața unui tânăr de 32 de ani care a suferit un stop cardiac în timp ce călătorea cu o aeronavă decolată de la Veneția, în cursul zilei de marți, 12 aprilie.

Asistentele medicale Katia De Bei, Gina Valentino, asistentul social sanitar Tiziana Cavallarin și asistentul medical Riccardo Baldo se aflau în drum spre Paris, la bordul unei aeronave EasyJet, pentru o mini vacanță binemeritată.

Conform postării de pe Facebook a directorului general al ULSS 3 (serviciul regional de sănătate al provinciei Veneția), Edgardo Contato, aeronava a decolat din Veneția la ora 6:45. În ciuda faptului că la „check-in” cei patru lucrători italieni din domeniul sănătății au făcut alocarea aleatorie a locurilor, s-au trezit toți pe același rând, cel cu numărul 16.

Un alt pasager aflat în spatele lor, pe locul 17F, a început brusc să sforăie, ca și cum ar fi adormit. Totuși, urechile experimentate ale lucrătorilor medicali au observat imediat că sforăitul bărbatului era ciudat, s-au întors spre el și au schimbat între ei priviri pline de înțeles. „Respirația aceea greoaie am recunoscut-o imediat, nu era un sforăit normal de somn”, a precizat Baldo.

Valentino a încercat să-l trezească pe tânăr: „Domnule, domnule… Mă auziți? Vă simțiți bine?”, dar tânărul vecin de zbor nu a răspuns. Nu era conștient. Era în stop cardiac. „Nu am simțit pulsul, respirația era foarte slabă și am înțeles că este în stop cardio-respirator. Am început să-i facem masaj cardiac extern, manual, dar spațiul era prea îngust”, povestește Baldo. Cu ajutorul unui alt pasager, au reușit să-l întindă pe culoarul aeronavei.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Imediat, De Bei a rupt cămașa tânărului culcat, pentru a-i elibera pieptul. Valentino a alertat însoțitoarea de zbor cerându-i o mască cu oxigen și o foarfecă, pentru a elibera mai bine pieptul de îmbrăcăminte. În acest timp, Cavallarin a explicat situația celorlalți pasageri. „În acel moment l-am dat pierdut – a adăugat Baldo – dar nu am renunțat și am continuat să efectuăm masajul manual, așteptând masca de oxigen. Au trecut vreo zece minute și inima a început brusc să-i bată din nou”.

„Mulțumesc și scuzați-mă, scuzați-mă pentru tot!”, le-a mulțumit tânărul mai târziu, când și-a revenit, după ce și-a dat seama ce s-a întâmplat. Între timp a sosit și masca de oxigen, dar lucrătorii sanitari au continuat să monitorizeze parametrii vitali ai tânărului, până la aterizarea aeronavei la Paris unde a fost încredințat medicilor de acolo.

Povestea a fost postată și pe Facebook de președintele Regiunii Veneto, Luca Zaia, care i-a complimentat pe lucrătorii medicali, scriind despre ei: „Patru îngeri care au salvat o viață, din nou!”. Într-adevăr, cei patru „îngeri ai inimii”, așa cum au fost supranumiți, pe bună dreptate, de colegii de la ULSS, au infirmat zicala conform căreia în ziua de marți sunt trei ceasuri rele.

Șeful Departamentului de Cardiologie din spitalul Chioggia, Roberto Valle, s-a declarat „mândru” de echipa sa, „care, fără să știe, s-a mutat dintr-o secție de lucru în alta”, pentru a ne reaminti faptul că menirea tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății este să salveze vieți. Oriunde și oricând.