Un român a decis să se întoarcă în țară după 22 de ani petrecuți în Italia. Iosif Șumu a deschis în Făgăraș „Da Giuseppe Formaggeria Artigianale”, o mică fabrică de procesat lapte care oferă o gamă largă de produse preparate după rețete tradiționale italienești. Românul nostru a început afacerea cu ajutorul programului Diaspora „Start Up”, informează publicația Făgărașul tău. Rețetele sunt sută la sută naturale, fără aditivi sau conservanți.
„Am plecat în Italia în anul 1997, am plecat singur pentru o viață mai bună. Am lăsat acasă familia, nevasta cu o fetiță de un an și jumătate. În 1999 am făcut reîntregirea familiei, între timp a mai venit un băiețel. Am lucrat în Italia la o fermă, am început de jos și am trecut prin toate activitățile specifice unei ferme cu circuit închis din Italia: vaci de carne, oi de lapte, oi de carne, viță de vie, măslini. Am lucrat la acea fermă până în 2017, când am decis să mă întorc acasă. Copiii au crescut și au învățat în Italia și ei au rămas acolo.”, a declarat Iosif Șumu pentru sursa citată.
Iosif Șumu este de părere că dacă muncești și te implici, se poate face treabă și în România
„Ne-am gândit tot mereu la țara noastră, suntem de aici, să ne întoarcem și să facem ceva aici. În același timp, să venim să punem în aplicare ceea ce am învățat în toți acești ani de străinătate și cel mai important, e să fim acasă. Nu mai merită să lucrezi în afară. Cineva care vrea să lucreze, dacă are și o meserie bună, nu trebuie să plece în afară, se poate și aici. Am pus în aplicare ceea ce visam de mult, să fac o mică fabrică pentru procesarea laptelui cu produse italienești, aproape ca-n Italia, totul biologic. Materia primă o luăm de la o fermă, laptele de bălțată românească. Folosim tehnici naturale, cheag, culturi lactice, sare, fără aditivi, nimic.”, a mai declarat Iosif Șumu.
Ideea unei astfel de afaceri nu e de ieri pe azi. Iosif, originar din localitatea Dacia, județul Brașov, spune că atât tatăl cât și bunicul său au fost proprietari de oi.
„Pasiunea e dintotdeauna, eu sunt din Dacia și asta am făcut mereu. Încă de pe vremea lui Ceaușescu am lucrat în fermă, tăticul a avut stână, bunicul și mai departe am avut și eu și uite așa continuăm tradiția.”