Viața unui român, salvată în Italia. Va primi o inimă artificială până când se va găsi un donator

- Conținut sponsorizat -

Un român în vârstă de 44 de ani, originar din Florești, județul Cluj, a fost transferat joi, 27 ianuarie, la un spital din Italia, unde va fi supus unei operații de implant inimă artificială. Bărbatul a fost transportat la bordul unei ambulanțe aeriene din Turcia, deoarece România nu are un astfel de avion, menționează Monitorul de Cluj.

Conaționalul nostru va primi o nouă șansă la viață, prin efortul Asociației Blondie și a unei echipe de medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

El suferă de cardiomiopatie dilatativă, o boală a mușchiului cardiac în care ventriculul stâng (sau câteodată amândoi ventriculii) se mărește. În această situație, inima nu mai poate pompa eficient sânge prin corp și plămâni. Singura procedură care îl poate salva este implantarea unui dispozitiv de asistență biventricular, o inimă artificială, ca tratament de lungă durată, până în momentul în care pacientul devine eligibil pentru un transplant de cord. Aceste device-uri, în momentul de față, nu sunt disponibile în România.

S-a luat legătura cu Spitalul din Padova, care poate efectua acest tip de intervenție, însă transportul pacientului, instabil și vulnerabil, conectat la un dispozitiv ECMO care i-a preluat provizoriu funcțiile inimii și plămânilor, s-a dovedit a fi o provocare imensă. Viața bărbatului depinde de acest transfer, medicii estimând că dacă ar fi rămas în țară, pacientul nu ar fi supraviețuit mai mult de câteva zile. Spitalul din Padova a propus pentru pacient inima artificială totală, ca tratament până la transplantul cardiac.

Asociația Blondie, care se ocupă de transferul la spitale din alte țări ale pacienților cu boli care nu pot fi tratate în România, a primit 11 refuzuri până când echipa medicală din Turcia și-a asumat riscurile și responsabilitatea transferului cu o ambulanță aeriană, de la Aeroportul Cluj-Napoca la cel din Veneția și ulterior, terestru, până la Spitalul din Padova.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este un pacient de 44 de ani, cu o afectare cardiacă foarte gravă, are cardiomiopatie dilatativă. În astfel de cazuri, singura soluție este transplantul de inimă, este momentul în care inima nu mai poate și singura soluție este să fie pus pe inimă artificială și apoi să aștepte transplantul. Pentru această procedură, pacientul a fost primit la Spitalul din Padova.

Inițial, o echipă de medici din Italia trebuia să asigure transportul, dar pentru că starea pacientului s-a agravat, ne-am dat seama că nu mai este timp să îi aducem pe ei și s-a decis să se facă transportul, cu un echipament numit ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation – Oxigenare prin Membrană Extracorporală, n.red.), folosit când plămânii cedează pentru a-i prelua funcția de oxigenare a sângelui. Plămânii nu își mai fac funcția pentru că nu mai poate inima să îi ajute în acest caz”, a declarat Adelina Toncean, reprezentantă a Asociației Blondie.

„Ținând cont de instabilitatea pacientului, bineînțeles că există riscuri asociate transferului, dar dacă nu am transfera pacientul în acest moment, evoluția ar fi spre deces în maxim câteva zile”, a declarat medicul cardiolog Alexandra Dădârlat-Pop.