Pe 11 decembrie, Cătălina Curceanu, cercetătoare româncă de top, specializată în fizică nucleară și stabilită de peste 20 de ani în Italia, unde lucrează la Laboratorul de fizică nucleară de la Frascati, a primit prestigiosul premiu „Femei care au reușit”, ediția 2021. Premiul a fost decernat de către organizațiile „Sportello Donna” și „Stati Generali delle Donne”, sub egida Comisiei Europene și a Universității din Pavia.
Alături de românca noastră – singura de origine străină – au fost premiate alte 14 femei care au o activitate de prestigiu la nivel internațional, printre care se numără medici, profesoare, psihologi etc. Toate doamnele premiate au avut meritul de a„“reuși, prin talentul și spiritul de inițiativă, să supraviețuiască crizei și să ajungă în poziții de top, urmându-și propriile cariere”.
După ceremonia de premiere, care, din motive de pandemie s-a desfășurat online, Cătălina Curceanu a povestit pentru publicația noastră ce înseamnă distincția primită, dar ne-a vorbit și despre condiția femeii în Italia și în România.
„Am aflat acum circa două săptămâni că am câștigat acest premiu, când organizatorii de la Biroul de coordonare al organizației „Stati generali delle Donne” mi-au trimis un mesaj in care mă întrebau dacă accept premiul. Desigur, am spus Da!”.
„Discriminarea între sexe începe de mici, când fetele primesc păpuși, iar băieții mașinuțe!”
Fiind vorba despre un premiu pentru femei, o întrebăm pe Cătălina dacă există discriminare în lume științifică sau diferențe dintre sexe.
„Depinde de țară, răspunde cercetătoarea româncă. În lume, în general, este o mare discriminare – care începe foarte devreme – de când fetițelor li se face cadou o păpușă sau o bucătărie de jucărie, iar băieților, ceva tehnic. Chiar stârnește scandal dacă un băiețel cere o păpușă, sau vrea la balet, iar o fetiță vrea mașinuțe și box! Sunt încă multe țări unde femeile au foarte greu acces în lumea științei, și la facultate în general. Alte țări unde există oarecum un echilibru, unde însă discriminarea este mai subtilă și se manifestă mai ales în rolurile de responsabilitate. Iar aici se găsesc mult mai puține femei decât ar fi de așteptat!”
Legat de modele sau de oameni de știință care au inspirat-o, Cătălina Curceanu ne spune că „nu are nici un model anume, nici femeie, nici bărbat”. Admiră însă mulți oameni de știință „din diverse motive, precum Richard Feynman, Roger Penrose, Giorgio Parisi (ca să încep cu bărbații), sau Rita Levi-Montalcini, Emmy Noether si Fabiola Gianotti, dintre femei”.
Apel pentru a înființa o Asociație a femeilor de știință românce din străinătate
Sunt și multe românce care lucrează în diferite domenii de cercetare, cu o activitate prestigioasă. Pentru ele, Cătălina Curceanu lansează un apel: „Chiar la Laboratorul de fizică nucleară de la Frascati, este colega mea Diana Sirghi, din grupul meu, ca să dau doar un exemplu. Dar desigur sunt multe altele! Și chiar le rog, să mă contacteze – poate facem o Asociație a femeilor de știință din străinătate, originare din România.”
Educația, fundamentală pentru a combate stereotipurile
La sfârșitul lunii noiembrie a fost marcată Ziua internațională împotriva violenței față de femei. În România, dar și în Italia, persistă încă stereotipurile legate de femeia care trebuie să stea în casă și sunt justificate sau trecute cu vederea anumite acte de agresiune din familie, împotriva femeilor. Ce se poate face pentru a schimba această mentalitate?
Cătălina Curceanu e de părere că, în primul rând, trebuie intervenit prin educație: „Vorbesc de educație, atât a femeilor, cu privire la propriile drepturi și prin a le ajuta să își afirme talentul, dar și o educație a bărbaților– poate mai ales a bărbaților! Pe urmă, mai trebuie să existe și să fie aplicate și legile care sa afirme din punct de vedere legislativ egalitatea și să pedepsească mai aspru pe cine împiedică realizarea acesteia, în diverse forme, prin violențe fizice sau psihice. Evident este nevoie inclusiv de un suport pentru familie ca atare, și pentru familiile cu copii, în creșe, grădinițe de exemplu. Dar mai sunt încă multe de făcut!”
Nu este primul premiu primit de cercetătoarea Cătălina Curceanu. Ea a fost decorată și de președintele Italiei, Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Quirinale.
O întrebăm care este secretul succesului ei profesional: „Nu mă descurajez niciodată! Muncesc foarte mult si cu entuziasm. Mă sprijin și mă bazez pe echipa mea – nu încerc să fac totul de una singură. Sunt o persoana curioasă, căreia îi place să se pună în joc și să participe la noi proiecte. Nu cred niciodată că există ceva ce nu pot să fac. Am mare încredere în mine, dar am încredere și în ceilalți”.
Ce obiceiuri are care au ajutat-o să obțină rezultate de performanță, într-unul din cele mai prestigioase laboratoare de fizică nucleară din Europa? „Fiecare zi este specială. Mă trezesc cu gândul la ce pot face nou în fiecare zi. De altfel cercetarea așa funcționează. Mă relaxez citind – citesc mult și orice, de la science-fiction la biografii, de la Tolstoi la autori puțin cunoscuți.”
Dacă nu ai fi ales domeniul fizicii, ce alt domeniu ar fi ales? Răspunde, amuzată „Matematica, probabil. Desigur, tot ceva din domeniul știintei!”
Iată și o urare pentru românii din diaspora, la sfârșit de an:
„Le doresc liniște și pace sufletească, precum și încredere în viitor! Pentru mame și tați, să vă trăiască copiii și să vă bucurați de ei, să nu îi împingeți spre stereotipuri! Dacă fetița dumneavoastră vrea o trusă de mic constructor – faceți-i acest cadou! Dacă băiețelul vrea să meargă la balet sau dorește cadou o păpușică – faceți-i cadou ceea ce își dorește! Vă mai doresc multe bucurii, un an nou plin de împliniri, de căldură sufletească și de bogății materiale, dar mai ales spirituale!”
Despre Cătălina Curceanu, în video de mai jos, începând cu minutul 37.50: