După 12 ani de muncă în Italia și-a deschis un restaurant de succes în București. Povestea româncei Nicuța Enache

- Conținut sponsorizat -

Italia, o țară frumoasă, gata să primească pe oricine, fie ca îi bate politicos la ușă, fie că intră nepoftit.

Românul și-a dat repede seama că aici ar putea trăi mult mai bine decât la el în țară, că ar putea câștiga un ban sau doi, unul pentru mâncat și unul pentru pus deoparte. Cei mai mulți au trebuit să muncească din greu, au spălat vase prin restaurante, au zidit casele italienilor, le-au îngrijit bătrânii și copiii. Nu s-au plâns, au strâns din dinți si au mers mai departe, conștienți fiind că aici nu îți bagă nimeni în traistă, dar dacă vrei și ești harnic poti să-ți umpli traista și singur. Totul e să muncești și să știi ce vrei.

Nicuţa Enache. Sursa foto: Facebook

Așa cum a știut Nicuţa Enache, tânăra care şi-a deschis propriul restaurant în București după ce timp de 12 ani a lucrat la Roma, în apropiere de Vatican.

Disciplină, seriozitate, sau cum să ajungi de la un salar de 600 la unul de 2500 de euro

Nicuţa Enache

În Italia, ca mulți alții, Nicuța a pornit de la zero, muncind tot într-un restaurant unde făcea de toate. Gătea la bucătărie, întreținea ordinea și curățenia, aranja mesele, totul pe un salar inițial de numai 600 de euro. Harnică, serioasă, responsabilă, făcându-și bine treaba, în scurt timp salariul i s-a mărit ajungând până la 2500 de euro pe lună. A strâns din dinți românca, a strâns și bani și după 12 ani a hotărât să se întoarcă de unde a plecat. Cu entuziasm și cu dorința de a face ceva în țara ei.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mi-am dorit foarte mult să mă întorc acasă.”

„Multe persoane mă întreabă de ce am făcut asta, însă pot să le răspund că şi aici putem face lucruri frumoase. Nu este uşor, însă trebuie doar să vrei”, a declarat proprietara Osteriei Ciao Niki, la emisiunea ZF Live.

Înarmată cu voință și multă încredere în sine, în 2014 Nicuţa Enache a închiriat o casă în Bucureşti şi a început să pregătească deschiderea propriului restau­rant în care a investit 50.000 de euro, din care 30.000 de euro au fost bani economisiţi de tânără în Italia.

„Nu toată lumea are curajul meu, afacerea mea putea să nu meargă, dar în acest caz aveam posibilitatea să mă întorc în Italia.” Cu toate astea, Nicuţa Enache spune că în străinătate s-a simţit tratată ca o persoană aptă doar pentru muncă, iar în momentul în care s-a simţit depăşită, a fost nevoită să se descurce pe cont propriu. „În momentul în care nu mai poţi, nu interesează pe nimeni acolo.”

Nicuţa Enache. Sursa foto: Trip Advisor

Cu personalul e mai greu…

- Continuarea după publicitate -

La București, după ce a găsit locația pentru restau­rantul său, Nicuța spune că cel mai dificil proces a fost cel de recrutare a personalului, pentru că tinerii pe care i-a angajat iniţial nu erau perseverenţi şi nu îşi doreau să aibă responsabilităţi majore. „În afară, dacă nu munceşti, nu rezişti. Nu ai alternativă. Aici de ce nu putem fi la fel?”, se întreabă retoric ea.

Sunt multe restaurante în Bucureşti dar Nicuţa Enache spune că Osteria Ciao Niki este un altfel de restaurant care nu are un meniu specific şi aceeaşi atmosferă ca în celelalte localuri. Pe lângă serviciile de restaurant, românca mai comercializează produse aduse din Italia precum prosciutto, brân­zeturi, paste, dar şi vinuri.

Statul nostru unde e? Țara noastră, ce-ați făcut cu ea?

Nicuţa Enache se plânge însă de lipsa sprijinului din partea statului român care nu încurajează tinerii antreprenori să aibă propriile afaceri, mulți fiind nevoiţi să plece în afara graniţelor pentru un trai mai bun.

- Continuarea după publicitate -

„Sistemul din România nu educă oa­menii în spiritul antreprenorial şi nu îi încurajează să meargă mai departe în do­meniul businessului. Avem nevoie de sprijin şi nu mă refer neapărat la bani”, spune ea, exemplificând prin faptul că, în situaţia în care un local este vizat de un control din partea autorităţilor, antreprenorilor nu li se explică ce trebuie să facă şi unde greşesc, ci dimpotrivă, sunt sancţionaţi direct.

„Nimeni nu le întinde o mână de ajutor ro­mânilor aflaţi în afara graniţelor, iar cei mai buni nu se mai întorc în România. Sistemul nostru este o nebunie, nu se face nimic pentru noi.”

Dacă 30.000 de români, adică 1% din cei trei milioane plecaţi în Spania, Italia, Anglia sau alte ţări din Europa s-ar întoarce acasă cu câte 30.000 de euro, ei ar aduce în ţară aproximativ un miliard de euro, ceea ce se traduce print-o treime din investiţiile străine, potrivit unui calcul estimativ făcut de ZF. Dar pentru asta, trebuie încurajați și sprijiniți în acțiunile de acest gen. Deocamdată, din România se continuă exodul spre alte țări, în căutarea unui stat care să-ți fie partener și îndrumător în afaceri, nu doar să te sancționeze.

- Mai multe după publicitate -