Daniela Lăzăroiu, îngrijitoarea română în vârstă de 47 de ani care, după ce și-a scos pantofii și a făcut semnul crucii, s-a aruncat în gol de pe podul „Clementino” din Civita Castellana-Viterbo, este doar ultima victimă care a decis să recurgă la cest gest extrem alegând ca loc acest pod blestemat. Podul Clementino, redenumit acum „podul sinuciderilor”, continuă să ispitească mulți dintre aceia care, în fața depresiei sau a disperării, decid să-și pună capăt vieții.
Până acum, oamenii care s-au aruncat de pe podul construit în 1709 de Papa Clement X și apoi reconstruit în 1861, sunt mulți și greu de numărat.
La Civita Castellana, după gestul tragic al Danielei Lăzăroiu, opinia publică se întreabă dacă nu ar fi cazul de a asigura într-un fel sau altul acest pod al sinuciderilor. O inițiativă ar fi asigurarea cu ajutorul unor rețele de protecție înalte care să împiedice accesul pe bordul podului.
Locuitorii au însă, deocamdată, păreri diferite și se împart în două: cei care doresc o rețea de protecție și care o consideră un instrument inutil.
Victimele care au ales să se sinucidă aruncându-se de pe podul Clementino din Civita Castellana, provincia Viterbo, sunt nenumărate:
În dimineața zilei de 17 februarie 2017, avocatul civilist Giuliano Magrini în vârstă de 62 de ani se arunca de pe același pod după ce unui prieten îi spusese că merge să întâlnească un client. Un tânăr l-a văzut pe omul care traversa balustrada podului și a dat alarma. Imediat au început căutările dar miracolul la care se spera nu a avut loc: bărbatul, după zborul tragic, a fost găsit fără viață.
În jurul orei 15.30 de sâmbătă, 18 mai, Gennaro De Luca, un bărbat de 50 de ani, de profesie ceramist, s-a sinucis aruncându-se de pe același pod din cauza depresiei pentru pierderea locului de muncă. În urma sa, lăsa o soție și trei copii îndurerați.
Angelo Cavallo, în vârstă de 22 de ani, s-a aruncat de pe podul Clementino, după ce și-a parcat mașina regulamentar, fără să lase nici un bilet, scrisoare de adio sau orice alt document care să explice gestul său.
Bărbați, femei, victime ale disperării, a depresiei care a reușit să pună stăpânire pe sufletul și mintea lor, fac ca acest loc, acest „pod al sinuciderilor”, să devină dintr-un monument cu valoare istorică un loc de temut și de evitat.