Ce au răspuns românii din străinătate la declarația ministrului Andreea Păstârnac referitoare la întoarcerea acestora în România

- Conținut sponsorizat -

„Peste jumătate din concetățenii noștri iau în considerare în mod foarte serios revenirea acasă”, declara joi, 11 august la Suceava, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, citată de Agerpres.

Declarația era făcută cu ocazia lansării campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!”, inițiată și derulată în parteneriat cu MAI, MAE și MMJS.

Potrivit doamnei ministru, în prezent țara noastră are trei comunități mari de români, respectiv în Italia, unde trăiesc 1,3 milioane persoane, Spania cu 1,17 milioane și Marea Britanie, unde sunt înregistrați câteva sute de mii de cetățeni români rezidenți.

În urma prezentării articolului cu declarația ministrului, românii din cele trei state sus amintite au reacționat total contrar așteptărilor, manifestându-și dezaprobarea și dezinteresul în ce privește o eventuală întoarcere definitivă pe meleagurile natale. Redăm mai jos, câteva comentarii referitoare la acest subiect în urma prezentării declarației ministrului pe marile grupuri prezente pe Facebook cu români emigranți:

Daniela (Italia): Am plecat mult timp în urmă din România. În fiecare an mă întorceam să-mi vizitez rudele, să văd locurile dragi, să respir aerul României, cu dor și nostalgie. Și cu speranța că pot rămâne acasă, că voi găsi o posibilitate, chiar și una mică, mică, de a-mi asigura un trai decent și de a nu mai pleca departe. Și tot în fiecare an, rămâneam dezamăgită de regresele economice, de corupția care domnea la tot pasul, de nepăsarea tot mai acută a sistemului social și administrativ, de aroganța și opulența politicienilor, de adâncirea prăpastiei dintre bogați și săraci, vedeam străzile pline de câini vagabonzi, oamenii căutând în lăzile cu gunoi, bătrânii gârboviți de nevoi și atunci, plecam învinsă capul.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Puneam din nou mâna pe valiză, îmi sărutam oamenii dragi și luam iarăși drumul străinătății. Asta în primii ani, până când am înțeles că trebuie să îmi iau gândul de a mă mai întoarce vreodată pentru totdeauna în țara mea. Probabil atunci când am încercat să văd realitatea fără să-mi mai fac iluzii și am înțeles că suntem o generație de sacrificiu, constrânși să trăim departe de țară pentru tot restul vieții, pentru că în România sunt atât de multe de făcut și refăcut, atât de multe de construit și reconstruit încât nu știu dacă va fi de ajuns timpul generației noastre pentru a le face pe toate.

Nu știu dacă îi va fi de ajuns României timpul vieții noastre pentru a-și reface rănile produse de o clasă politică distructivă și coruptă, de un sistem nepăsător și indolent. Am obosit să sper de la an la an că în România ceva în bine s-a schimbat, ceva care să ofere cetățenilor săi un trai decent și o viață la limitele bunului simț. O viață în care statul să se îngrijească întâi de flămânzii și săracii lui, un timp în care să avem în țara noastră școli și spitale publice curate, drumuri, fabrici, locuri de muncă, pământuri arate, semănate și cultivate de țăranii harnici ai pământului nostru, o viață în care copiii satelor românești să crească bine îmbrăcați, hrăniți și bine educați de un sistem de învățământ organizat la standarde europene, să văd bătrânii noștri fericiți, senini, trăindu-și demni ultimele zile ale vieții.

Iar noi, cei plecați de ani mulți știm că nu cerem mult, știm că acestea sunt lucruri care se pot face ușor, numai să se vrea! Și să nu se mai fure. Că bani sunt, diaspora a trimis miliarde de euro în țară în cei peste douăzeci de ani de muncă la curțile boierilor străini, iar Europa este gata să ne sară în ajutor cu fonduri și subvenții. Doar că banii trebuie cheltuiți cu chibzuință și cinstit, în folosul progresului și al bunăstării oamenilor dar vedeți dumneavoastră, doamna ministru, culmea este că pușcăriile României sunt pline de politicieni hoți și corupți care au furat ani la rând fără să le pese cât negru sub unghie de nevoile oamenilor și ale țării.

Peste jumătate dintre românii plecați în străinătate vor să se întoarcă acasă, doamna ministru? Și noaptea în somn v-aș răspunde că da, este adevărat, mulți, foarte mulți și-ar dori asta dar fiind noapte, am ști amândouă că este și va rămâne deocamdată, din păcate, doar un vis!

Giulia (Italia): „Serios, doamna ministru? Pe baza a ce anume faceți aceste declarații, au fost cumva întrebați toți românii din diaspora și jumătate dintre ei iau în calcul revenirea în țară?
Doamna ministru vorbește, ca și ceilalti colegi ai dumneaei, în necunoștință de cauză! Ieșiți din lumea vostră plină de iluzii, coborâți printre muritorii de rând și dați-vă seama cum stau lucrurile într-adevăr!”

- Continuarea după publicitate -

Marius (Spania): „Doamna ministru, s-ar putea să vă înșelați! Se întorc cei cărora le este greu să se adapteze și cei care au plecat doar pentru banii care îi ajută să își facă o casă sau să își cumpere o mașină în România, ceilalți (marea majoritate), care au plecat în căutare de o viață mai bună, de o societate care să funcționeze și un sistem care să le respecte munca, își văd de viața lor mult mai bună decât ar fi avut-o în România, pe acolo pe unde sunt! Mie unul, după cum merg lucrurile în țară, vă spun sincer că mi-e cam frică să mă întorc! Așa că, lăsați dezinformările și vedeți cu ce puteți ajuta puținii care se mai întorc pe pământul natal, cei nu mai mult de 5%, poate. Pentru că mulți din cei care au plecat acasă, după un timp s-au reîntors în străinătate speriați de ce au găsit în ‘minunata’ Românie!”

Octavian (Marea Britanie): „Ce să faci, să te întorci în țară și să își bată joc statul de tine cu salarii de mizerie, corupție, taxe imense și nepăsarea care domnește prin spitale și peste tot?!”

Cătălin (Marea Britanie): „Nu se mai întoarce niciun român care are cel puțin un an de când trăiește în străinătate, au de muncă, s-au integrat, duc o viață liniștită, nu se mai întorc în România unde le ajung banii munciți doar pentru plătit impozite și taxe.”

Mariana (Italia): „Pentru ce să ne întoarcem acasă? Să devenim cu toții asistați social? Lăsați propaganda și spuneți realitatea!”

- Continuarea după publicitate -

Alin (Marea Britanie): „Doamna ministru, dați-mi și mie, vă rog, măcar trei motive pentru care mi-aș dori să revin în țară! Ce aș avea de câștigat dacă m-aș întoarce și ce pierd dacă hotărăsc să rămân în străinătate?”

Constantin (Marea Britanie): „Sincer? Mă întorc atunci când se va arunca tot Parlamentul în aer! Adică, niciodată!”

Gheorghe Ion (Marea Britanie): „Pe bune…?! Ete’ eu fac parte din acea ‘minoritate’ care nu vrea să se mai întoarcă în România cel puțin până nu se schimbă ceva în bine cu țara, iar hoții de politicieni să ajungă cu toții în pușcării! Nu țara ne-a alungat afară, ci voi ne-ați gonit! Acum așteptați, ba chiar pretindeți să ne întoarcem?”

Danny (Marea Britanie): „Românii nu știu cum să fugă din țară și doamna ministru spune că vrem să ne întoarcem! Ce aberație!” ?

- Continuarea după publicitate -

Jana (Italia): „Ce să faci acasă în România, să muncești la companii cu 1200 lei pe lună?”

Alin (Marea Britanie): „În România oamenii se bucură dacă reușesc să trăiască abia de la un salar la altul, noi avem alte așteptari de la viață acum, după ce am văzut cum se trăiește în străinătate.”

Ion (Marea Britanie): „Abia dacă mă mai duc să îmi văd părinții în țară dar să mă întorc de tot în România, niciodată!”

Maria (Italia): „Dragă doamnă ministru, adevărul este că ne gândim să cam rămânem pe unde suntem, nu să ne întoarcem.”

Claudiu (Marea Britanie): „La ce să venim, nu mai funcționează nimic, nu este industrie, nu este agricultură, ce să facem în țară, din ce să trăim?”

Emanuel (Marea Britanie): „Este doar politică psd-istă ceea ce afirmă doamna ministru.”

- Continuarea după publicitate -

Mircea (Spania): „Nu-i rău ceea ce spune doamna Păstârnac, dar trebuie un program bine pus la punct, nu povești.”

Ilie (Italia): „Strategie de manipulare a românilor din străinătate!”

Miki (Italia): „Nu am nici un motiv să mă întorc în România, am dublă cetățenie. Am o viață decentă, liniștită, fără stres, sunt mai sănătos, fac mult sport, călătoresc foarte mult, într-un cuvânt suntem fericiți atât eu cât și familia. Așa că de întors, niciodată!”

Cornelia (Spania): „Nu, îmi pare rău dar ceea ce declară doamna ministru este total eronat. Cunosc doar un prieten, doi care susțin că la un moment dat se vor întoarce în țară și asta la bătRânețe, târziu, când nu vor mai putea munci. Restul, și-au construit o viață aici și greu ar fi să te întorci acolo de unde ai plecat de greu ce îți era. Ne pare rău dar întoarcerea în țară, pentru mulți dintre noi a devenit o opțiune ștearsă de pe listă. Iartă-ne Românie!”

Despre campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” se pot citi mai multe în articolele: