Ești în străinătate și circuli cu mașina înmatriculată în România? Iată ce trebuie să știi în caz de accident

- Conținut sponsorizat -

Dacă ai un accident pe durata șederii în străinătate, se aplică legea țării în care s-a petrecut accidentul. Aceasta înseamnă că procedura de acordare a despăgubirilor ar putea fi diferită de cea din țara de origine.

Dacă ești implicat într-un accident în străinătate, nu părăsi locul accidentului. Vorbește cu celălalt șofer și, dacă este cazul, cheamă serviciile de poliție și/sau urgență. Asigură-te că ai notat toate informațiile necesare despre cealaltă persoană implicată și despre împrejurările care au dus la producerea accidentului.

Dacă este posibil, trebuie completată la fața locului o declarație. Aceasta este un document-standard și ușor de completat pe care ți-l pune la dispoziție asiguratorul. Totuși, dacă îți lipsește formularul, este important să iei aceste informații:

  • data și locul accidentului;
  • detalii privind eventualele vătămări corporale și daune materiale;
  • informații despre martori (încearcă să obții datele lor de contact);
  • datele de contact ale celuilalt șofer (nume, adresă, număr de telefon);
  • datele de contact ale firmei la care este asigurat celălalt șofer (inclusiv numărul poliței de asigurare);
  • informații despre celălalt vehicul, inclusiv despre remorcă, dacă este cazul (numărul și țara de înmatriculare, marca și tipul);
  • datele de contact ale secției de poliție căreia i s-a raportat accidentul;
  • împrejurările producerii accidentului.

Atenție! Nu îți asuma răspunderea pentru producerea accidentului și nu semna formularul decât dacă îl înțelegi în întregime!

Contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (contract RCA-asigurarea)

Este valabil atât pe teritoriul României, cât și în orice stat membru UE și în Islanda, Norvegia, Elveția și Lichtenstein.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Corespondentul contractului RCA pentru situațiile în care circuli în afara României este polița „Carte Verde.” Aceasta este, începând cu anul 2007, parte integrantă a poliței RCA. Așadar, oricine are asigurarea obligatorie RCA are și polița „Carte Verde” și este asigurat atât pentru România, cât și pentru celelalte state europene.

Prin urmare, dacă ai produs un accident de circulație în străinătate, cei prejudiciati vor fi despăgubiți prin polița ta Carte Verde. Iar dacă tu ești accidentat de un autovehicul înmatriculat în afara țării noastre, vei fi despăgubit prin polița Carte Verde a respectivului autovehicul.

Avocatnet.ro îți prezintă într-un amplu articol atât ceea ce trebuie să faci în situația în care tu ești cel care a provocat accidentul, cât și în situația în care tu ești victima.

Cine răspunde dacă tu ai accidentat pe cineva în UE

Legea nr. 132/2017 prevede că asigurătorul RCA trebuie să acorde despăgubiri părții pe care tu ai accidentat-o, fie în România, fie pe teritoriul altui stat membru UE, pentru următoarele daune/riscuri:

  • vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii nepatrimoniale;
  • rejudicii materiale (inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte etc.);
  • prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
  • cheltuieli de judecată dacă soluţia este favorabilă persoanei prejudiciate;
  • cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asigurătorul nu asigură transportul.

Dacă tu ești șoferul care a provocat accidentul, nu vei putea obține despăgubire pentru vătămarea ta corporală decât dacă ai făcut o asigurare specială în acest sens.

- Continuarea după publicitate -

În ceea ce privește cuantumul despăgubirilor, este instituit un nivel minim de despăgubire, stabilit de legislația statului în care s-a întâmplat accidentul. Dar dacă nivelul minim stabilit de legea română este mai mare, se va aplica acesta. Astfel, legea prevede următoarele limite:

  • pentru vătămări corporale și decese: 6.070.000 de euro pentru cererea totală de despăgubire (indiferent de numărul de victime);
  • pentru prejudicii materiale: 1.220.000 de euro pentru cererea totală de despăgubire.

Cât este valoarea prejudiciului, atât va fi și despăgubirea acordată, dar fără a se depăși limita maximă de răspundere a asigurătorului RCA. Limita maximă de răspundere este, de asemenea, stabilită similar limitei minime, iar dacă prin contractul RCA ai negociat o limită mai mare, se va aplica aceasta.

Ce faci dacă altcineva te-a accidentat pe tine în UE

Ce se întâmplă în cazul în care tu ești victima unui accident pe teritoriul unui stat membru UE? Pe site-ul oficial al Uniunii Europene se precizează că ai posibilitatea:

  • să depui o cerere de despăgubire direct la asiguratorul persoanei care a cauzat accidentul în străinătate;
  • să depui o astfel de cerere în România.

Dacă ai toate informațiile necesare, poți să depui cererea de despăgubire la sediul reprezentantului în România al asigurătorului șoferului vinovat de accident. Asigurătorii RCA trebuie să desemneze în fiecare stat un reprezentant de despăgubiri. Dacă vrei să afli care este corespondentul din România al unei societăți de asigurare din străinătate, poti afla de pe site-ul BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România).

- Continuarea după publicitate -

Reprezentantul care se ocupă cu soluționarea cererilor de despăgubire trebuie să verifice informațiile și să ia toate măsurile necesare în vederea rezolvării cererii tale. Dacă asigurătorul străin nu are un reprezentant în România sau dacă acesta din urmă nu și-a îndeplinit îndatoririle și nici nu ți-a oferit un răspuns motivat în maximum trei luni, cu condiția îndeplinirii și altor condiții, poți obține despăgubiri de la BAAR, care va interveni în calitate de organism de compensare.

Depune cererea de despăgubiri, acolo unde îți este mai ușor. Exemplu:

„George locuiește în România. În timp ce se afla cu mașina în Germania, el a fost victima unui accident rutier cauzat de un șofer german. Întrucât nu vorbește limba germană, lui George i-a fost greu să depună o cerere de despăgubire pe teritoriul acestei țări.

De aceea, a decis să adreseze cererea organismului românesc de despăgubire. Astfel, George a evitat problemele lingvistice și a primit și despăgubirea la care avea dreptul.

- Continuarea după publicitate -

În cazul în care te înțelegi cu celălalt șofer, faceți și semnați împreună o declarație.

Dar dacă nu sunteți de acord cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul, litigiul se va soluționa între asigurători. În acest sens, pentru a dovedi afirmațiile, trebuie să aduci unele probe, precum fotografiile de la locul accidentului, declarațiile martorilor sau raportul poliției.

Nu uitați!

În caz de urgență, sunați la numărul gratuit 112, de pe orice telefon mobil sau fix. Serviciile de intervenție vă vor răspunde, oriunde vă aflați în UE.