Nemții, italienii, olandezii emigrează în România! Satul românesc care i-a cucerit pe străini

- Conținut sponsorizat -

Un sat din România a devenit o importantă atracție pentru turiştii din Germania, Franţa, Olanda, Italia sau Statele Unite, unii dintre ei alegând chiar să se stabilească definitiv în această localitate.

Au lăsat în urmă ţările în care s-au născut şi au ales să-şi ducă traiul în bătrânul sat transilvănean Richiş.

Satul sibian Richiş se ascunde într-un loc pitoresc, printre dealuri. Noii locuitori îl consideră un loc fermecător, care le aminteşte de copilărie. Richiş este un sat de viticultori, vechi de peste 700 de ani.

Străinii s-au îndrăgostit iremediabil de acest loc şi au dezvoltat aici o comunitate strânsă şi puternică.

De 24 de ani, România este cea mai frumoasă destinaţie de vacanţă pentru olandezii Tony şi Gerrit Timmerman.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De 6 ani, de când sunt pensionari, localitatea sibiană Richiş este pentru ei „acasă“. Cei doi soţi au devenit sufletul localităţii uitate de lume, reînviind comunitatea amorţită de nevoi, scrie adevărul.ro.

Tony (66 de ani) şi Gerrit Timmerman (65 de ani), doi olandezi care au lucrat în domeniul sanitar, s-au mutat de şase ani în satul Richiş, din judeţul Sibiu. S-au îndrăgostit iremediabil de satul săsesc la începutul anilor ’90 şi chiar şi-au cumpărat aici o casă în 1991, iar vreme de 18 ani au venit în România şi de trei ori pe an.

În tot acest timp, ei au trezit la viaţă comunitatea amorţită de sărăcie şi de nevoi din Richiş, preluând barul şi micul magazin alimentar din sat şi, mai târziu, deschizând o pensiune, unde au dat de lucru oamenilor din sat. Tony şi Gerrit Timmerman s-au pensionat în 2008 şi n-au stat mult pe gânduri: şi-au vândut casa din Olanda şi s-au mutat definitiv în România, la Richiş. Tot în 2008, au închiriatvechea casă parohială din sat şi au amenajat aici o pensiune cochetă, respectând în detaliu tradiţia pitorească a locului.

„Noi nu dăm șpagă nimănui!”

Cei doi sunt conştienţi că România mai are încă multe de pus la punct. Mai cred, însă, că lucrurile pot creşte frumos dacă oamenii învaţă să aibă încredere în ceilalţi şi în ei înşişi. „În România e o natură pe care nu o mai găseşti în Europa, e o ţară bogată, cu multe oportunităţi, dar trebuie să munceşti. Cred că, în perioada comunistă, oamenii şi-au pierdut libertatea de a gândi şi dorinţa de a face ceva pentru ţară. Tot sistemul politic trebuie schimbat, iar corupţia e o mare problemă. Noi nu dăm şpăgi nimănui şi lucrăm întotdeauna corect. Dăm oamenilor un exemplu că poţi supravieţui muncind corect. Secretul e să gândeşti pozitiv şi să nu renunţi niciodată“, spune femeia.

- Continuarea după publicitate -

Eleine şi Martin sunt și ei printre primii olandezi care s-au mutat la Richiș.

În anii ’90, au vizitat satul cu nişte prieteni şi au rămas fermecaţi de tot ce au descoperit. „Tot ceea ce ne înconjoară, atmosfera, uitaţi-vă la dealurile din jur! Natură! Şi să nu uităm ce le spunem mereu românilor: Fiţi mândri cu propria ţară! Sunt atâtea naţionalităţi care au ales să-şi ia o casă aici. Trebuie să fie ceva special la locul asta!” Cei doi soţi au cumpărat o casă veche de la saşi. Au investit mulţi bani în ea, pentru reparaţii, dar nu au aruncat nimic, nici măcar războiul de ţesut. „Două vecine au învăţat-o pe Eleine cum să lucreze la el”, a declarat Martin Engbrenghof.

Femeie lucrând la război de țesut. Sursa: ȘtirileProTV.ro

„Richiş e a două casă pentru mine. Am o viaţă bună aici cu soţia mea, mult mai bună decât în Germania”, a declarat Heribert Schmid, care, în urmă cu doi ani şi jumătate a vizitat pentru prima oară locul, împreună cu soția sa.

Străinii deveniţi localnici au deschis mai multe magazine, dar şi un centru infoturistic. Organizează vara şi primăvară brunch-uri cu produse tradiţionale şi un festival de literatură. Pe lângă români şi câteva familii de saşi, la Richiş trăiesc zeci de nemţi, francezi, olandezi, italieni, elveţieni, lituanieni şi americani.