25 mai – Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți și unde putem apela când un copil dispare

- Conținut sponsorizat -

Pe data de 25 mai, 1979, un copil de șase anișori din New York dispărea de acasă, copil care nu a fost găsit nici în ziua de azi. Dispariția sa a dat startul primei campanii de mare amploare pentru căutarea unei persoane dispărute, informează Salvați Copiii România.

La un an după dispariția micuțului Etan, mai multe organizații americane au derulat activități în amintirea acestuia și patru ani mai târziu, în data de 25 mai 1983, președintele SUA de atunci, Ronal Reagan a declarat această zi ca fiind „Ziua naţională a copiilor dispăruţi” (Missing Children’s Day).

În 1986 această zi a început să fie celebrată și în Canada, la inițiativa Organizaţiei „Copiii dispăruţi” și tot în același an, la iniţiativa Crucii Roşii Internaţionale, ziua de 25 mai a început să fie celebrată ca Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți.

În Europa, aceasta zi este marcată prin evenimente din anul 2002, la iniţiativa organizaţiei britanice „Child Focus”, patronată de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi a organizaţiei olandeze „Vermist”.

În prezent, de Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi se organizează numeroase evenimente şi campanii tematice de informare şi prevenire în ţările membre ale Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi Sexual – Missing Children Europe.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Missing Children Europe reprezintă în prezent, 28 de organizaţii neguvernamentale din 19 ţări membre ale Uniunii Europene şi Elveţia, inclusiv organizaţia Salvaţi Copiii România. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/sau exploatare sexuală

Potrivit unui comunicat al Organizației Salvați Copiii din 25 mai 2016, în România aproximativ 4.200 de copii au dispărut de acasă în intervalul 2015-2016, iar peste 97% dintre cazuri reprezintă părăsiri voluntare ale domiciliului, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Din totalul copiilor dispăruți în perioada 15 mai 2015 — 15 mai 2016, 132 au avut vârste mai mici de 10 ani, 1.277 au avut vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2.791 de peste 14 ani. Minorii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în București, Iași și Constanța. Majoritatea copiilor au fost găsiți, astfel încât, la 15 mai 2016, în evidențele instituțiilor responsabile se mai aflau doar 338 de minori dispăruți, relatează Agerpres.

Organizația Missing Children Europe a pus la dispoziție un număr de telefon la care se poate apela din 27 de state membre UE, atunci când dispare un copil: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Numărul de telefon este disponibil, de asemenea, și în două state din afara UE, Albania și Serbia.

Numărul de telefon este 116 000 și este dedicat părinților, copiilor și publicului general. Persoanele care răspund la acest număr sunt profesioniști antrenați să ofere asistență și susținere familiilor, victimelor și autorităților.

Numărul este foarte util în special pentru părinții și copiii care călătoresc prin Europa, deoarece persoanele care răspund la acest număr de telefon le vor ajuta să intre în contact cu autoritățile din țara în care se află.

- Continuarea după publicitate -

În cazul dispariției unui copil, organizați Missing Children Europe sfătuiește părinții să meargă în locul unde a fost văzut ultima oară sau în locul unde crede că acel copil s-ar putea îndrepta și să sune la poliție, pentru a putea începe investigația imediat.

Numărul de telefon 116 000 a fi mereu disponibil dacă părinții nu reușesc să contacteze poliția sau nu știu cum să intre în contact cu poliția din țara unde se află, dar și dacă au nevoie de susținere într-o astfel de situație.