Frații italieni acuzați că exploatau 30 de muncitori împreună cu un român au fost elibarați. „Angajatorul era românul, nu noi”

- Conținut sponsorizat -

Cei doi cetățeni italieni, frate și soră, rezidenți în provincia Viterbo, despre care vă anunțam că au fost puși sub arest la domiciliu în dimineața zilei de sâmbătă, 25 aprilie, au fost eliberați după ce au declarat și demonstrat în fața judecătorului că ei nu au avut un raport direct cu muncitorii exploatați. Cea de-a treia persoană anchetată, un bărbat de cetățenie română, se află în schimb sub arest la domiciliu acum.

Acuzații au fost interogați de judecătorul pentru anchete preliminarii cu privire la faptele lor în cursul dimineții de miercuri, 29 aprilie. Cei doi frați italieni, un bărbat de 40 de ani care era patronul firmei și o femeie de 33 de ani care avea funcția de administrator, erau acuzați de exploatarea a 30 de muncitori, dintre care 26 de origine română (doar 10 lucrau în regulă și 16 la negru) și 4 de origine marocană, imigranți clandestini. Patronul român, pe de altă parte, care avea o firmă prin care recruta muncitori pentru societatea condusă de frații italieni, este acuzat de intermedierea ilegală a forței de muncă.

Conform procurorului Allegra Migliorini, care a condus ancheta, cei 30 de muncitori erau exploatați pe câmpurile agricole din localitățile Montalto di Castro, Cellere și Canino câte 12 ore pe zi, cazați apoi în condiții igienice deplorabile și fără măsuri de siguranță, plătindu-i cu mult sub suma stabilită prin contractul colectiv național de muncă din sector. Aceștia se pare că erau supuși de asemenea amenințărilor și intimidărilor din partea angajatorilor pentru a tolera condițiile de muncă și, în special, pentru a nu-i denunța.

Strategia suspecților a fost demonstrată de anchetatori în timpul sezonului agricol din 2019, în urma unor servicii de monitorizare. Mai exact, carabinierii au constatat că antreprenorul român era cel care recruta persoane nevoiașe, în timp ce titularul și administratoarea celeilalte societăți agricole, profitând de dificultățile economice prin care treceau lucrătorii, îi exploatau prin munci agricole. La încheierea anchetei, patronii italieni au fost puși sub arest la domiciliu, iar românului i s-a interzis continuarea activității sale comerciale.

În urma interogatoriului de ieri dimineață însă, avocatul Fausto Barili, care îi reprezintă în tribunal pe cei doi frați italieni, a reușit să-i scoată de sub arest la domiciliu pe cei doi cetățeni, negând acuzațiile care li se aduc și încercând să demonstreze judecătorului că ei nu aveau un contact direct cu lucrătorii, precum și că și-au respectat obligațiile față de societatea condusă de bărbatul român.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ne bucurăm că persoanele asistate de noi și-au recâștigat libertatea. Am răspuns întrebărilor judecătorului de instrucție și i-am explicat că lucrătorii au fost plătiți mereu și că nu au avut niciodată rapoarte directe cu aceștia, deoarece clienții noștri s-au încrezut în antreprenorul român în calitate de intermediator. Contractul care-i lega pe clienții noștri de intermediar nu este fictiv, așa cum s-a presupus. Obligațiile au fost onorate întotdeauna și nu au avut niciun amestec în raportul cu muncitorii agricoli, deoarece angajatorul lor era românul”, a spus avocatul citat de Corriere di Viterbo.

Patronul italian și sora lui au fost eliberați de sub arest așadar în urma acestui interogatoriu, iar antreprenorul român, care între timp a fost pus sub arest la domiciliu, nu a reușit să scape de măsura restrictivă. Avocatul acestuia, Marco Fedele, a declarat  de asemenea pentru sursa citată:

„Am răspuns întrebărilor judecătorului de instrucție și am oferit o versiune a faptelor diferită față de cea prezentată de procuror, avantajați fiind și de depunerea diferitelor contracte pe care societatea agricolă (condusă de bărbatul român – n.r.) le-a încheiat în 2019 și le-a respectat față de mulți lucrători cu care nu a fost nicio problemă: societatea clientului meu este serioasă și a avut contracte cu multe firme pentru culegerea legumelor.”

„Cazarea muncitorilor a avut loc în case închiriate în mod regular și cu condiții decente. În special, am demonstrat că au avut loc plăți care nu au fost evidențiate în cadrul anchetei”, a mai spus Fedele, care a cerut judecătorului de asemenea ca și clientul său să fie eliberat de sub arest la domiciliu.

„Așteptăm rezultatul anchetei și, dacă nu vom fi satisfăcuți de acesta, ne vom adresa instanței de revizuire”, a mai spus avocatul românului. Potrivit acestuia, societatea condusă de bărbatul român este inactivă și în fază de închidere încă din octombrie 2019, iar acest lucru face imposibilă demonstrarea unei eventuale infracțiuni.