Ambasada Italiei la București a anunțat vineri, 10 aprilie, pe site-ul Ministerului Afacerilor de Externe din Italia că se ia în considerare posibilitatea efectuării unui zbor special, pe baza achiziționării biletului, care ar putea fi organizat pe date de 21 aprilie 2020 și care are ca scop repatrierea cetățenilor italieni din România, dar și a cetățenilor străini care au rezidența în Italia și se află în prezent în țara noastră.
„Această ambasadă verifică posibilitatea organizării unui zbor special suplimentar, tot prin achiziționarea biletului, după cele trei zboruri Alitalia, cele două zboruri Tarom, cele trei zboruri Blue Air și Air Dolomiti efectuate în ultimele zile. Zborul ar putea fi organizat marți, 21 aprilie, de la București spre Roma și Milano, tot cu compania Air Dolomiti”, scrie Ambasada Italiei la București.
Pentru a putea programa acest zbor însă, mai precizează instituția italiană, este imperativ să se afle câte persoane îndeplinesc condițiile necesare pentru a se putea întoarce în Italia, conform normelor legale impuse de guvernul italian pentru intrarea pe teritoriul Italian. Aceste norme pot fi citite în limba italiană aici, dar vă redăm mai jos câteva detalii esențiale traduse în limba română:
- Sunt cetățean italian în străinătate sau străin cu domiciliul în Italia. Mă pot întoarce în Italia?
Da, dacă întoarcerea este o urgență absolută. Prin urmare, este permisă, de exemplu, întoarcerea cetățenilor italieni sau a cetățenilor străini cu domiciliul în Italia care se află în străinătate temporar (pentru turism, afaceri sau altele). Cetățenii italieni constrânși să părăsească țara străină unde au lucrat sau au studiat, de asemenea, au voie să se întoarcă în Italia (pentru că, de exemplu, au fost concediați, și-au pierdut casa, cursul lor de studiu a fost definitiv întrerupt).
- Sunt o persoană care locuiește în străinătate și, pentru a ajunge în țara în care locuiesc de obicei, trebuie să trec prin Italia. Cum ar trebui să mă comport?
Tranzitul prin Italia dintr-o țară străină către o altă țară străină, cu scopul de a ajunge acasă cât mai repede posibil și fără opriri intermediare care nu sunt strict necesare, este permis, dacă este bazat pe motive de muncă, sănătate sau urgență absolută. De exemplu:
– tranzitul prin aeroport este permis (cum ar fi, călătoria de la București la Madrid prin aeroportul Fiumicino din Roma), cu condiția să nu părăsiți zona aeroportului;
– pasagerii de croaziere care a debarcat în Italia la sfârșitul croazierei au voie să se întoarcă în propria țară (cu cheltuieli care vor fi plătite de organizator);
– este permis să vă îmbarcați vehiculul privat pe un feribot (de exemplu, din Tunisia sau din Grecia către Italia) și să continuați spre casa dvs. cu același autovehicul privat (de exemplu în Olanda sau Germania). În acest caz, șederea în Italia nu trebuie să depășească 24 de ore, ședere care poate fi prelungită în caz de urgență cu încă 12 ore.
Atunci când urcați într-un avion/navă cu destinația Italia, este necesar să completați această declarație pe propria răspundere (formularul aici) indicând clar că este vorba de un tranzit pentru a ajunge la casa dvs. situată într-o altă țară, diferită de Italia. În timpul călătoriei în Italia este necesară de asemenea prezentarea acestei declarații (formularul aici) în fața forțelor de ordine care vor efectua verificările, în care veți indica clar același motiv. Dacă apar simptome de CoVID-19, sunteți obligat să înștiințați imediat autoritățile medicale competente din zonă prin intermediul numărului de telefon dedicat (112 sau 1500) și să așteptați instrucțiuni. De asemenea este important ca, înainte de a porni în călătorie, să vă informați despre restricțiile de călătorie introduse nu numai din Italia, ci și în celelalte țări de plecare, de tranzit și de destinație. În timpul tranzitului prin Italia se recomandă de asemenea să țineți legătura cu reprezentanța diplomatică românească din această țară.
- Sunt cetățean străin și mă aflu, în prezent, în Italia. Mă pot întoarce în țara mea?
Da, dacă întoarcerea este de o urgență absolută, în aceleași condiții la care este supusă întoarcerea cetățenilor italieni din străinătate. Suspendarea temporară a activității de lucru sau continuarea acesteia „de acasă” nu permite această deplasare.
- Mă întorc din străinătate. Pot să rog pe cineva să mă ia de la aeroport, gară sau port de sosire cu mașina?
Da, dar numai o singură persoană care locuiește la aceeași adresă ca și dumneavoastră este permis să vină să vă ia, eventual dotată cu echipamente de protecție. Deplasarea în acest context este unul dintre cazurile „de urgență absolută”, care trebuie să fie certificat cu formularul pus la dispoziție de Ministerul de Interne din Italia, completat în toate părțile sale indicând, în special, traseul parcurs și domiciliul unde persoana se deplasează. Obligația de a comunica imediat intrarea sa în Italia către Departamentul de Prevenire, pentru verificarea stării de sănătate și izolarea la domiciliu, precum și obligația de a raporta prompt apariția simptomelor COVID-19 către autoritatea sanitară rămâne aceeași.
„Se subliniază așadar că, în acest context, întoarcerea în Italia este posibilă numai din motive valide care țin de muncă, sănătate sau din motive de absolută urgență. Călătorii trebuie să aibă pe cineva care să vină să-i ia de la aeroport sau să aibă posibilitatea de a închiria un mijloc de transport privat, deoarece nu vor putea folosi mijloacele de transport în comun. Trebuie totodată să aibă posibilitatea de a indica domiciliul unde vor fi supuși perioadei de izolare”, se mai precizează în comunicat.
„Cine nu se încadrează în aceste condiții, precum și cel care declară fals, este pasibil de consecințe penale dacă încearcă să intre în Italia. În cazul în care zborul poate fi organizat, călătorii trebuie să completeze și să arate la îmbarcare și la frontieră declarația pe propria răspundere, conștienți fiind de consecințele penale pentru falsul în declarații”, se subliniază în același timp.
Cei care îndeplinesc condițiile descrise mai sus, ce vor fi evaluate de la caz la caz în mod responsabil de către personalul diplomatic al Ambasadei Italiei din România, și au intenția de a se întoarce în Italia la data indicată, sunt invitați să trimită un e-mail la următoarea adresă: bucarest.covid19@esteri.it până la ora 12 de joi, 16 aprilie, specificând numele, prenumele, cetățenia, locul și data nașterii, reședința și, pe scurt, motivele revenirii.