Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunţat sâmbătă seară, 28 martie, într-o conferință de presă, că vor fi distribuite bonuri alimentare celor mai defavorizate persoane, afectate în special de oprirea economiei italiene din cauza pandemiei de coronavirus, notează AFP citată de Agerpres.
Guvernul Italiei a deblocat fonduri de circa 400 de milioane de euro „destinate comunelor care vor trebui să le aloce persoanelor care nu au bani pentru a-şi cumpăra de mâncare”, a explicat prim-ministrul într-o conferinţă de presă la Roma, la Palatul Chigi, sediul guvernului. „Aceasta va permite emiterea de bonuri alimentare”, a adăugat el.
„Trebuie să construim un lanţ de solidaritate, nimeni nu va fi lăsat singur”, a promis Giuseppe Conte. „Obiectivul nostru este de a asigura lichidităţi familiilor, întreprinderilor şi celor care muncesc”, a mai spus premierul italian.
Conte a asigurat de asemenea că „analizăm cu atenție măsurile de protecție socială luate până în prezent. Acestea vor trebui extinse la segmente mult mai ample de populație.
În cadrul conferinței de presă, ministrul Economiei și Finanțelor a adăugat: „Lucrăm în primul rând pentru ca fondurile să fie disponibile cât mai curând posibil. De la 1 aprilie, se va putea aplica și primi cei 600 de euro pentru anumite categorii de lucrători (Italia: 600 de euro pentru anumite categorii de lucrători pe luna martie. Cererea se depune la INPS).
În contextul crizei provocate de epidemia de coronavirus Guvernul Italiei a emis Decretul-lege „Cura Italia” nr. 18 din 17.03.2020, care prevede o serie de măsuri de protecție socială. Aceste măsuri sunt prezentate pe scurt de Ambasada României în Italia pe pagina oficială de Facebook a instituției și le puteți afla din articolul Măsuri în sprijinul muncitorilor din Italia, informații puse la dispoziție de Ambasada României în această țară.
În Sicilia, mai mulţi clienţi au încercat joi să iasă dintr-un supermarket fără să plătească alimentele luate, explicând că nu mai au bani pentru a le cumpăra. Presa italiană a făcut cunoscute cazuri în care s-au exercitat presiuni asupra comercianţilor pentru a lăsa clienţii să plece cu alimente fără să le plătească.
Ca în întreaga Italie de Sud, munca la negru asigură traiul unei mari părţi a populaţiei din Sicilia. Aceste familii nu pot primi însă ajutoarele prevăzute de guvernul italian pentru cei care şi-au pierdut veniturile din cauza încetinirii puternice a economiei provocată de coronavirus.