Italia: Prelungirea perioadei de prezentare a declarației de venit 730, a 730 pre-completate și certificatului CU în anul 2020

- Conținut sponsorizat -

În urma modificărilor introduse prin Decretul legislativ n. 9/2020 din 2 martie 2020, care cuprinde un set de măsuri ce vin în sprijinul familiilor, lucrătorilor și întreprinderilor pentru a face față dificultăților în urma urgenței răspândirii COVID-19, comunicăm: articolul 1 din decretul menționat prevede prelungirea termenelor de prezentare a documentelor de asistență fiscală, a transmis într-un comunicat remis redacției noastre Galia Sava, consultant fiscal la Roma, absolventă a Facultății de Economie de la Universitatea de Studii Roma Tre.

Declarația CU este certificatul substitutiv al compensaţiilor care rezumă toate salariile plătite de angajator în anul precedent pentru care se face declarația fiscală. Angajatorul este obligat să prezinte acest document cu cel puţin 30 de zile înainte de data de scadenţă pentru prezentarea declaraţiei de venituri sau la momentul încetării raportului de muncă. Aceasta va putea fi eliberată până la data de 31 martie în acest an, față de 7 martie cum era stabilit inițial.

Termenul limită pentru trimiterea formularului 730 pre-completat (compilare asistată) va fi de 5 mai în loc de 15 aprilie, iar formularul 730 va putea fi prezentat Agențiilor fiscale italiene până pe 30 septembrie.

În tabelul de mai jos prezentăm noile termene calendaristice până la care se pot depune în acest an declarațiile de venit pentru anul 2019:

OPERAȚIUNE

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

DATA LIMITĂ VECHE

DATA LIMITĂ  NOUĂ

Transmiterea electronică a CU

7 martie 2020

31 martie 2020

Versiunea 730 precompilat de AdE

15 aprilie 2020

- Continuarea după publicitate -

5 mai 2020

Termen limită pentru trimiterea formularului 730 AdE

23 iulie 2020

30 septembrie 2020

 

- Continuarea după publicitate -

Toţi colaboratorii casnici, îngrijitoare, menajere și bone, indiferent de cetăţenie, au obligaţia să depună declaraţia de venituri în Italia când acestea depăşesc pragul minim de 8.000 de euro brut anual. Sunt prevăzute sancţiuni pentru cei care, deşi au obligaţia de a depune declaraţia de venituri, se abţin să o facă.

De asemenea, sunt obligați să își declare veniturile toți cetățenii cu reședința pe teritoriul italian care au mai mult de un Certificat Unic Cu (ex CUD) sau o Declarație de Substituție a Certificatului Unic („Dichiarazione sostitutiva del CU”).

Declaraţia de venituri permite solicitarea unor facilităţi fiscale, cum sunt cele la care are dreptul soţul sau ruda în întreţinere. Printre alte avantaje, depunerea declarației de venit este indispensabilă pentru obţinerea bonusului Irpef care poate ajunge până la 960 de euro.

Angajatorul lucrătorilor casnici nu este un substitut de impozit şi astfel nu poate face reţinerile la sursă şi plăţile de impozite prevăzute de lege. Lucrătorul trebuie să prezinte statului declaraţia de venituri, care nu reprezintă evidența câştigurilor obţinute în anul anterior, în 2020 prezentându-se veniturile pentru 2019.

- Continuarea după publicitate -

Galia Sava – Via Genzano, 6 Roma, Rm. Metro A, Colli Albani. Tel 0039/3881588870; E-mail: galiasava@gmail.com; Facebook: Studio Sava; Galia Sava