Badantele și menajerele din nou în atenția Gărzii de Finanțe din Italia, cinci persoane denunțate fiindcă n-au declarat veniturile

- Conținut sponsorizat -

Cinci lucrători din sectorul casnic din provincia Livorno au fost denunțați de Garda de Finanțe după ce s-a descoperit că nu au declarat veniturile obține din munca prestată ca menajere sau „badante”. Este vorba despre o femeie italiancă, una originară din Republica Moldova, o rusoaică, un bărbat filipinez și o româncă.

Potrivit 57100livorno.it, cele cinci persoane au avut în total în ultimii ani venituri de 234.000 de euro pe care nu le-au declarat și din acest motiv au fost denunțate la „Agenzia delle Entrate” (instituția italiană care se ocupă cu colectarea taxelor și impozitelor) pentru a fi sancționate, dar și pentru a se recupera sumele datorate de acestea statului italian. Iată cine sunt aceste persoane:

  • O menajeră italiancă în vârstă de 62 de ani care a lucrat între anii 2014 și 2018 în vila unei familii din Castagneto Carducci și care a primit în total salarii în valoare de 57.000 de euro în această perioadă, bani pe care ar fi trebuit să-i declare prin formularul 730. Femeia va fi nevoită să plătească acum atât taxele și impozitele datorate statului italian pentru acea sumă, cât și dobânzile corespunzătoare pentru întârziere și contravaloarea sancțiunilor de rigoare;
  • O menajeră moldoveancă în vârstă de 56 de ani care în perioada 2014-2017 a lucrat ca menajeră pentru o familie de viță nobilă tot din Castagneto Carduci și care, în ciuda faptului că avea un contract de muncă înregistrat, nu a declarat niciodată veniturile câștigate din munca sa. Femeia a primit salarii în valoare de 43.000 de euro în perioada menționată mai sus. Potrivit celor relatate de Garda de Finanțe italiană, din 2018 și până în prezent menajera moldoveancă și-a declarat veniturile prin formularul 730, dar pentru sumele câștigate până în acel an va trebui oricum să plătească statului impozitele care se impun, penalizări și sancțiuni;
  • O rusoaică de 66 de ani care a lucrat în localitatea Cecina din 2014 și până în 2018 ca menajeră și a avut venituri totale în acea perioadă de 44.000 de euro, fiind acum nevoită să plătească și ea impozite, dobânzi și amenzi deoarece nu a declarat fiscului sumele câștigate;
  • Un bărbat filipinez în vârstă de 51 de ani care era angajat ca „badante” cu contract de muncă pentru o bătrână din Cecina și locuia alături de soția lui în casa acesteia. Bărbatul a avut venituri provenite din această muncă în ultimii ani în valoare de 55.000 de euro, bani pe care nici el nu i-a declarat și acum va trebui să suporte consecințele.
  • O îngrijitoare română de 40 de ani despre care inspectorii de la Garda de Finanțe au precizat că era o persoană exemplară la locul de muncă, unde avea grijă de un bătrân și lucra în același timp și în sectorul turistic, pentru o societate din zonă, dar „a uitat” să declare prin intermediul formularului 730 suma de 35.000 de euro pe care a încasat-o în anii 2015 și 2016 din munca prestată.

Lucrătorii casnici sunt obligați să își depună singuri declarațiile de venit

Dorim să vă reamintim pe această cale că angajatorul lucrătorilor din sectorul casnic nu reprezintă un substitut de impozit, deci nu poate reține impozitele prevăzute de lege în fișele de plată lunare. De aceea, lucrătorii casnici sunt obligați să depună ei înșiși declarațiile de venit dacă venitul lor este mai mare de 8.000 de euro pe an.

Cum se face declarația, în ce perioadă și unde se depune

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Declarația de venit se poate face direct pe site-ul oficial al autorității fiscale italiene „Agenzia delle Entrate”, unde este necesar codul PIN personal, se poate depune la un Centru de Asistență Fiscală (CAF) sau la oricare contabil de încredere.

Avantajele depunerii declarației de venit

Chiar dacă aveți un venit mai mic de 8.000 de euro pe an, dar aveți un contract de chirie, puteți depune declarația de venit pentru a beneficia de o deducere în baza Legii 431/98 („canone libero”). Reducerea primită de la stat pentru plata chiriei va fi de 300 de euro dacă venitul anual total este de până la 15 493.71 euro și de 150 de euro dacă venitul anual este între 15 493.71 euro și 30 978.41 euro. Pentru contractul de chirie cu taxa „canone concordato”, în baza Legii n. 432/98, art.2. coma 3 și art. 4 coma 2 si 3 („comprensivo del reddito assoggettato al regime della cedolare secca”) ați putea beneficia de o reducere de 495.80 euro pentru un venit de până la 15 493.71 euro și 247.90 euro pentru un venit mai mic de 30 987.41 euro.

Deducerea fiscală pentru contractele de chirie cu destinația de primă casă pentru tinerii cu vârsta între 20 și 30 ani de ani care au încheiat un contract în baza legii 431/98, în acest caz pentru o perioadă de 3 ani, au dreptul la o deducere de 991,60 de euro, cu condiția ca venitul declarat să nu fie mai mare de 15 493.71 euro anual.