O infirmieră româncă și doi colegi italieni lucrează de o săptămână fără oprire fiindcă ceilalți infirmieri nu vor să-i înlocuiască

- Conținut sponsorizat -

Au început munca în seara zilei de joi, 20 februarie 2020 și în dimineața următoare se așteptau, așa cum se întămplă de obicei după fiecare tură, să-i vadă pe colegii lor că vin să preia ștafeta. A trecut însă o săptămână de atunci, 8 zile mai exact și încă nu a venit nimeni să-i schimbe.

Este vorba despre trei infirmieri, două femei și un bărbat, de la secția de Medicină Internă a Spitalului din Codogno, unde a izbucnit practic epidemia de coronavirus din Italia după ce bărbatul italian de 38 de ani, supranumit și „pacientul 1”, a ajuns la secția Urgențe. Una dintre femei este româncă, se numește Dana și ceilalți doi sunt italieni, Fabio și Giovanna, iar noi nu putem să știm dacă pentru ei este mai grea oboseala după atâtea zile de lucru fără-ncetare sau dezamăgirea provocată de indiferența de care au dat dovadă colegii lor. Colegi care, trebuie precizat, se pare că nu au fost infectați cu noul coronavirus și nu s-au aflat nici în carantină, ci pur și simplu s-au dat bolnavi odată cu izbucnirea epidemiei.

Întregul personal medical care ar fi trebuit să intre în tură în dimineața zilei de 21 februarie pur și simplu a refuzat, în grup, să-i schimbe pe cei trei infirmieri și la fel au făcut și în următoarele dimineți de atunci până acum, relatează jurnalista italiană, Giusi Fasano, de la Corriere della Sera. Vorbim despre angajați care în zilele în care a existat riscul de infecție nu se aflau în tură, prin urmare s-ar putea spune că este un fapt concret acela că nu au fost contaminați. Cu toate acestea, au trimis cu toții certificate medicale conducerii spitalului pentru a-și justifica absența din aceste zile.

Dana, Giovanna și Fabio au fost nevoiți așadar să se descurce singuri zi și noapte cu circa 20 de pacienți, singurul ajutor primit din când în când venind de la colegii lor de la secția Recuperare. Însă miercuri acea secție a fost închisă și pacienții au fost transferați în altă parte, deci puținul ajutor pe care l-au primit până acum s-a dus.

Dacă faptul că toți colegii lor refuzau să preia ștafeta și erau constrânși să lucreze zi și noapte în trei nu era de ajuns, în dimineața zilei de miercuri Fabio a început să aibă simptomele infecției cu noul coronavirus, avea febră și a fost pus în carantină. Au rămas așadar numai Dana și colega ei, care au primit puțin ajutor abia de joi dimineață încoace de la o operatoare socio-sanitară și o colegă de la Urgențe.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform sursei citate, toate apelurile făcute de conducerea spitalului către ceilalți infirmieri pentru a da o mână de ajutor au rămas fără răspuns, indiferent că vorbim de personal din afara spitalului sau din secții precum cea de Cardiologie unde infirmierii au refuzat să intervină pentru că nu vor să expună și pacienții lor la riscul de contaminare. S-a încercat chiar și întreruperea carantinei pentru infirmierii de la Secția Urgențe care sunt izolați în spital fiindcă au intrat în contact cu pacientul 1, dar cei de la conducerea Regiunii au decis însă să-i trimită acasă, unde vor continua să rămână în carantină.

În cele din urmă s-a decis ca de luni să se încerce umplerea golului cu ajutorul unei cooperative externe, dar între timp conaționala noastră și cei doi colegi ai săi riscă să ajungă la capătul puterilor. Sau al răbdării. Prietenii lor au povestit de asemenea pentru jurnalista de a Corriere della Sera că cei trei infirmieri simt un gust amar în gură acum când se gândesc la cum au fost abandonați de colegii lor.

„Împărțirea turelor ar fi eliminat din oboseală și din frică. În schimb ne-au abandonat. Tocmai ei, care cunosc Medicina Internă și știu perfect prin ce trecem… Cu ce curaj ne vor mai privi în ochi când ne vom revedea?”, a transmis Dana și colegii ei.