Șomajul în Italia pentru îngrijitoare, menajere și bone, condiții de îndeplinit pentru anul 2020

- Conținut sponsorizat -

Cetățenii români care lucrează cu forme legale în Italia, cu un contract de muncă înregistrat la Institutul Național de Previdență Socială, beneficiază în momentul în care își pierd locul de muncă în condiții independente de voința lor de indemnizația de șomaj.

Odată cu intrarea în vigoare a noi legi a muncii din noiembrie 2019, condițiile în care personalul de asistență casnică din Italia va primi indemnizația de șomaj au fost modificate în beneficiul acestora, îndeosebi al celor care prestează activități plătite la ora de lucru, informează The Italian Times.

Dacă inițial INPS (Institutul Național de Previdență Socială) cu circulara 94 din 12 mai 2015 impunea condiția ca îngrijitoarea, menajara sau bona să fi lucrat cel puțin 30 de zile în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de șomaj, ulterior INPS a schimbat regula și a precizat că sunt necesare în schimb cel puțin 5 săptămâni de contribuții plătite la stat în ultimul an cu minimum 24 de ore lucrate pe săptămână.

Modificarea venea în sprijinul lucrătoarelor care prestau activități plătite cu ora deoarece era foarte dificil pentru această categorie să fie calculate cele 30 de zile lucrătoare în condițiile în care unele menajere lucrează 3 sau 4 ore pe zi. De exemplu, două zile de muncă a câte 4 ore fiecare, conform legii, era egală cu o zi de lucru de 8 ore, un calcul destul de dificil pentru INPS care a decis să îl elimine și să introducă în schimb regula „cel puțin 5 săptămâni de contribuții în ultimele 12 luni înainte de disponibilizare, cu minimum 24 de ore lucrate pe săptămână.”

Dar și în acest caz erau discriminate categoriile de lucrători care nu ajungeau la un număr de 24 de ore lucrate într-o săptămână și astfel, la data de 27 noiembrie 2019, s-a specificat prin noua lege că indiferent de numărul de ore lucrate săptămânal contribuțiile se cumulează până la un total de 5 săptămâni contributive pe an.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Așadar, condițiile necesare pentru ca lucrătorii din domeniul casnic să poate beneficia în 2020 de indemnizația de șomaj (NASPI) sunt:

  • să fie concediați involuntar de la locul de muncă, din motive neimputabile lor;
  • să aibă în ultimii 4 ani de muncă cel puțin 13 săptămâni lucrate, cu taxele plătite la zi;
  • să aibă plătite cel puțin 5 săptămâni de contribuții în ultimele 12 luni;
  • să depună după pierderea locului de muncă declarația de Imediată Disponibilitate (DID) la Centrul Forțelor de muncă competent (Centro per l’impiego).

Pentru lucrătoarele care lucrează part-time și nu ajung la un minim de 24 de ore săptămânale, cum ar fi cazul menajerelor care lucrează 3 ore pe zi, cele 5 săptămâni de contribuții se calculează astfel:

Dacă menajera a lucrat 80 de ore în 3 luni (un trimestru) și sunt necesare 24 de ore de muncă pentru a compune o săptămână de contribuții, se procedează astfel: se împarte 80 la 24 = 3,33 săptămâni de contribuții, care se rotunjesc la un număr de 4 săptămâni. Cele 4 săptămâni rezultate sunt prin urmare săptămânile contributive plătite de menajeră în trimestrul respectiv. În consecință, conform cerințelor INPS, pentru a primi indemnizația de șomaj menajera ar mai avea nevoie de încă o săptămână de contribuții plătite.

Transmiterea cererii de acordare a indemnizației se depune:

  • online, prin intermediul serviciilor telematice, accesibile, pe portalul INPS, în baza codului fiscal și a codului PIN ce trebuie solicitat la INPS;
  • Contact Center la numărul de telefon 803164 gratuit de pe un telefon fix sau la numărul 06 164 164 de pe un telefon celular, cu tariful prevăzut de compania telefonică a fiecăruia;
  • cu ajutorul Patronatelor, care sunt conectate online cu INPS.

Solicitarea pentru ajutorul de șomaj trebuie depusă la INPS în termen de 68 de zile de la încetarea raportului de muncă, iar plata indemnizaţiei de şomaj poate fi primită prin cec circular, virament bancar/poștal sau la ghișeul oricărui oficiu poștal.