Reportajul italienilor de la Corriere della Sera la Scornicești, locul nașterii lui Nicolae Ceaușescu

- Conținut sponsorizat -

Se vorbește mult în aceste zile în presa italiană despre evenimentele care au avut loc în țara noastră în decembrie 1989. Printre altele, un scurt reportaj video realizat la Scornicești de reporterii italieni de la ziarul Corriere della Sera, redă imagini despre casa unde s-a născut și unde a copilărit Nicolae Ceaușescu, opinia procurorului care a solicitat pedeapsa cu moartea la procesul soților Ceaușescu și prezintă povestirile unui ex regizor de emisie tv din perioada comunistă. Acesta din urmă a mărturisit: „Când filmam la ședințele lor și se vorbea de porci, de bovine, de animale în general, eram obligat să filmez publicul sau alți membri ai consiliului de miniștri, niciodată pe el (pe Ceaușescu – n.r.) pentru a nu se asocia porcul cu fața lui.”

Reportajul celor de la Corriere începe la casa memorială din Scornicești, în curtea căreia domnește statuia fostului dictator iar în pridvor, la intrare, sunt ancorate tricolorul și drapelul fostului PCR. Primarul de astăzi din Scornicești, Ion Prioteasa, afirmă că anual, circa 2.000 de turiști vizitează locul unde s-a născut Ceaușescu, îndeosebi străini din delegațiile care vin în județul Slatina sau chiar la București.

„Casa este proprietatea familiei, o întreține o nepoată de-a dumnealui care a angajat o persoană acolo pe care o plătește și numai cu acordul familiei se vizitează casa”, a specificat primarul localității Scornicești.

Dan Voinea, procurorul militar care a cerut pedeapsa cu moartea pentru soții Ceaușescu în cadrul procesului împotriva celor doi din decembrie 1989, a recunoscut că acum ar avea o altă opinie: „Ar fi fost mai bine să-l lăsăm viu pentru a fi judecat pentru toate crimele comise de el de-a lungul timpului.”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre cum se filma la întrunirile periodice pe care Ceaușescu și Partidul Comunist Român le organizau periodic, regizorul de emisie George Militaru mărturisește pentru jurnaliștii italieni:

„Nu aveam voie să îl filmăm din partea stângă pentru că avea pete de om bătrân pe față. În timpul ședințelor, soția lui, Elena, căsca întruna, își sufla nasul sau se juca cu un pix. În momentul în care se vorbea, de exemplu, de porci, de bovine, de toate aceste animale din sectorul agricol, eram obligat să filmez publicul sau alți membri ai consiliului de miniștri, niciodată pe el (pe Ceaușescu – n.r.) pentru că s-ar fi putut asocia porcul cu el.”