Marius și Elena Dumitrașcu au venit în Italia acum zece ani și s-au stabilit la Castelnovo Monti unde și-au întemeiat familia. El lucrează în construcții, ea este manager, și acum 3 ani au adus pe lume o fetiță pe nume Maya care le-a schimbat complet viața.
Maya mergea la grădiniță până nu de mult, mai exact până pe 17 octombrie, când, din cauza unei răceli, părinții au fost nevoiți să contacteze pediatrul.
”Am sunat la pediatru care, prin telefon, ne-a prescris o cură normală pentru răceală: aerosol, paracetamol, sirop.”, spun părinții fetiței.
Deși părea că Maya se simțea mai bine pentru un timp, după câteva zile părinții au fost nevoiți să o ducă la pediatru săptămâna următoare. ”Am observat niște puncte pe piele. Diagnosticul a fost varicelă”, spun din nou părinții.
Însă starea fetiței de doar 3 anișori nu s-a îmbunătățit, după câteva zile simptomele fiind tot mai grave. Febra nu scădea, tusea era tot mai acută, respira rău și vomita. ”De aceea am chemat ambulanța”.
Cu toate acestea a fost nevoie de încă un telefon la pediatru și alte 2 vizite ale ambulanței ca într-un final, după ce-a de-a treia intervenție a ambulanței, pe data de 1 noiembrie, medicii să decidă că fetița trebuie dusă la serviciul urgențe de la spitalul Sant’Anna din Castelnovo Monti.
„Ne-am prezentat acolo cu fetița care avea 38.9 febră, nu mânca și vomita, avea diaree, avea dureri, se vedea clar că inima îi bătea foarte tare. Le-am spus toate acestea dar ei continuau să ne spună că va fi consultată de un doctor. Și când a fost consultată, ne-a spus din nou că e varicelă. Ne-a dat un tratament masiv și ne-a trimis acasă”.
Întorși acasă, starea Mayei de sănătate nu se îmbunătățește deloc însă, în ciuda tratamentului prescris de doctor, prin urmare părinții au insistat din nou cu telefoane la pediatru, la spital, până când, duminică, 30 octombrie, la ora 10 seara, îngrijorați puternic pentru viața fetiței lor, s-au decis să ducă fetița din nou la urgențe, la spitalul Santa Maria Nuova din Reggio Emilia.
”Ne-au ținut cu cod galben, i-au pus o perfuzie, și ne-au spus să așteptăm pentru că era o altă urgență în spital. Le-am tot spus că Maya se simțea foarte rău, că nu putea respira. M-am enervat. I-au luat sânge într-un final: nu vă pot spune în ce condiții era fetița…”, continuă povestea mama, pentru ziarul online Gazzeta di Reggio.
Au trecut 7 ore de la sosirea lor la spital, era ora 5 dimineața, când au primit un răspuns clar. ”Un doctor ne-a spus că avea un virus și că situația era foarte gravă. Se organiza un transfer la Parma sau la Bologna”.
Între timp a fost transferată la secția de Reanimare unde s-a început tratamentul. Asta până joi, 3 noiembrie, când în jurul orei 10 dimineața, au observat că Maya a încetat să mai plângă. ”A făcut stop cardiac, o dată, de două ori, de trei ori… a patra oară nu au reușit să o mai resusciteze”, declară mama pentru același ziar. La ora 14:35 din aceeași zi, Maya s-a stins pentru totdeauna, lăsând o durere de nedescris în sufletele părinților care vor acum dreptate.
”În final, după ce a murit, ne-au spus că era vorba de un virus: stafilococ, ne-au spus… Ar fi fost de ajuns o analiză de sânge făcută la momentul potrivit și un tratament cu antibiotice. De ce nu s-a făcut asta mai devreme?”, întreabă Elena, mama fetiței, care împreună cu tatăl au prezentat ieri cazul
”Pentru că vreau dreptate pentru fiica mea, și nu vreau să se mai întâmple și altor copii”.
”Fiica mea suferea de Sindromul Down dar asta nu are nici o legătură. A suferit și o intervenție la inimă, la Bologna, când avea 7 luni, dar nu era o fetiță bolnavă, nu avea probleme, nu era sub nici un tratament.”, a mai subliniat mama.
Marius și Elena nu vor ca acest caz să fie mușamalizat, ascuns în tăcere, și au întrebări la care vor răspuns. ”Nimic nu-mi va aduce fiica înapoi dar în acești 3 ani ai săi de viață, de multe ori orice simptom venea pus în seama faptului că suferea de sindromul Down și a sistemului imunitar slăbit. Dar în 3 ani Maya nu a avut niciodată probleme și inima îi funcționa bine. A pornit totul de la gât, de nu i-au făcut analizele din timp? De ce nu i-au dat imediat antibiotice?”.
Stafilococul reprezintă un tip de bacterie ce cauzează mai multe tipuri de infecție în corpul uman. Acesta este prezent, de cele mai multe ori, pe piele și nu cauzează complicații dar dacă bacteria găsește o portiță prin care să intre în organism (de exemplu, printr-o rană sau prin tractul respirator), poate cauza infecții grave, ceea ce ne permitem să presupunem că s-a întâmplat și în tragicul ca al acestei familii.