O badantă di Italia a primit o avere de 5 milioane de euro după moartea bătrânei. Nepoții cer anularea moștenirii

O moștenire de aproximativ cinci milioane de euro, compusă din bani lichizi și șase apartamente, se află în centrul unui conflict juridic între familia baronesei italiene Anna Malfatti și fosta sa îngrijitoare albaneză.

Anna Malfatti, născută în 1936, a decedat în 2023 la vârsta de 87 de ani, lăsând întreaga avere unei femei de 44 de ani care o îngrijise, în calitate de badantă, în ultimii ani de viață.

Captură de ecran 2025-04-13 165616
Anna Malfatti. Sursa foto: Corriere della Sera

Decizia baronesei de a-i lăsa întreaga moștenire îngrijitoarei a fost contestată de cei opt nepoți ai acesteia, care au deschis atât un proces civil pentru anularea testamentului, cât și o acțiune penală împotriva femeii, acuzând-o de „înșelăciune asupra unei persoane lipsite de discernământ”.

Potrivit acuzațiilor formulate de Parchetul din Rovereto, îngrijitoarea ar fi „abuzat de starea de degradare cognitivă a baronesei, stare care excludea capacitatea de a înțelege și de a decide în cunoștință de cauză”.

Conform rechizitoriului întocmit în martie 2022, femeia ar fi convins-o pe Malfatti să redacteze un testament în care era desemnată moștenitoare universală, iar o lună mai târziu, a obținut din partea acesteia o procură notarială generală.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În așteptarea verdictului, autoritățile au dispus sechestrul preventiv al tuturor bunurilor baronesei. Fosta îngrijitoare nu a acceptat încă oficial moștenirea, precizând că nu dorește să intre în posesia bunurilor până când nu se stabilește în instanță dacă are sau nu acest drept.

Cazul se află în prezent în fază dublă de judecată, atât pe latura civilă, cât și pe cea penală. Pe 10 aprilie 2025 a avut loc prima înfățișare în dosarul penal, dar decizia privind admiterea ca parte civilă a celor opt nepoți, contestată de apărătorul îngrijitoarei, va fi pronunțată pe 8 mai de către judecătoarea Consuelo Pasquali.

În aceeași zi se va decide și dacă se aprobă cererea de trimitere în judecată formulată de procurorul Viviana Del Tedesco, care o acuză pe îngrijitoare de exploatarea unei persoane vulnerabile.

Avocatul îngrijitoarei, Nicola Canestrini, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele prejudecăți care ar putea influența cazul:

„În acest proces văd un risc de rasism, chiar și inconștient. Nepoții invocă tradiția familiei și linia de sânge, ca și cum clienta mea nu ar fi contat în viața baronesei”, a declarat Canestrini.

- Continuarea după publicitate -

Avocatul a subliniat că, deși femeia nu mai era oficial angajată, baroneasa a continuat să o cheme la domiciliu pentru a o ajuta: „Dorea ca tot ea să o pună în pat seara, iar clienta mea făcea acest lucru fără nicio obligație”.

Tot avocatul a adăugat că martori – inclusiv prietene ale baronesei și comercianți din cartier – au contactat voluntar echipa sa de apărare pentru a depune mărturie în favoarea îngrijitoarei, susținând că aceasta era, de fapt, „supusă și dominată” de cea pe care o îngrijea.

Decizia instanței de luna viitoare va fi esențială pentru stabilirea viitorului acestei moșteniri controversate și pentru clarificarea acuzațiilor care planează asupra femeii acuzate.