Cum descoperă românii din Italia meșteșugurile tradiționale românești: „Am avut ocazia abia aici să văd pentru prima oară cum se țese o ie”

- Conținut sponsorizat -

Marți, 22 octombrie, a avut loc la Albano Laziale conferința finală a proiectului „Identitate și Prietenie – Împreună suntem mai puternici”, găzduită într-un cadru prestigios, sala cu fresce clasice a Muzeului Civic din localitate.  Proiectul, implementat de Asociația Villaggio Romeno și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a avut ca scop promovarea culturii și tradițiilor românești prin intermediul unor laboratoare meșteșugărești, evenimente publice și cursuri de limba română, adresându-se în special copiilor și tinerilor din diaspora română și nu numai.

Pe durata a aproape 6 luni, proiectul s-a desfășurat în localitățile Pavona, Aprilia și Ostia, atrăgând aproximativ 150 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, cu părinți născuți în România și Republica Moldova, precum și de alte naționalități, inclusiv italieni sau ucraineni. Cursurile au fost ținute în limba română, copiii de diverse naționalități participând cu mare entuziasm, învățând despre tradițiile și obiceiurile românești, ajutați să înțeleagă chiar de colegii lor români!

Proiectul a inclus o serie de laboratoare de meșteșugărit, care au abordat tehnici tradiționale de țesut, realizarea de accesorii și zgărdane, olărit și ceramică, împletituri din papură, încondeierea ouălor, dansuri populare și cursuri de limbă română. De asemenea, au fost organizate trei evenimente cu public: “Ziua Iei” în iunie, “Ziua Prieteniei” în august și “Ziua Toamnei” în septembrie, adunând un total de peste 500 de participanți și spectatori. Evenimentele au adus comunitatea românească și alte comunități laolaltă, într-un spirit de celebrare și prietenie și într-o atmosferă de sărbătoare.

La Conferința de încheiere au participat reprezentanți de seamă ai instituțiilor din ambele țări. Massimiliano Valenti, directorul Muzeului Civic, a deschis evenimentul, subliniind legăturile istorice dintre popoarele italian și român și rădăcinile comune. Părintele Gheorghe Militaru, vicar eparhial la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, a evidențiat frumusețea portului tradițional românesc și a obiceiurilor noastre, îndemnând comunitatea să nu renunțe la legăturile cu țara de origine. De asemenea, a adus salutul PS Episcop Siluan, care a fost prezent chiar la primul eveniment public din cadrul proiectului, în luna iunie.

Luciana Ludusan, președinta Asociației Villaggio Romeno și organizatoarea proiectului, a povestit etapele proiectului, subliniind importanța păstrării identității culturale a copiilor din diasporă. A mulțumit tuturor partenerilor și finanțatorilor, menționând succesul și atingerea obiectivelor prevăzute și entuziasmul cu care au participat copiii. 

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Momentele cele mai emoționante ale conferinței au fost chiar relatările protagoniștilor, copiii din comunitate, care au povestit cu entuziasm experiențele lor din cadrul atelierelor. Au fost proiectate imagini și clipuri video din timpul activităților, iar sala a fost cuprinsă de emoție.

Evenimente publice și colaborări

Proiectul a implicat și oaspeți de seamă din România, meșteri populari recunoscuți precum Maria Gorban (încondeiere de ouă), Cristina Niculescu (realizare de țesături în borangi), Ștefana Bâlea (împletituri din papură), Vasile Frigura (olărit și ceramică), Oana Dolofan (țesături), Oana Frigura (accesorii, zgărdane). Dansurile populare au fost predate de Gabriel Pirjolea, coregraf cu vastă experiență din Italia, iar cursurile în limba română au fost susținute de învățătoarele Laura Bobocea, Mihaiela Ioja și Liliana Bădoiu. Din partea profesorilor, au luat cuvântul la conferință Gabriel Pîrjolea și Mihaiela Ioja, care au marcat interesul și disponibilitatea copiilor, entuziasmul familiilor și necesitatea ca asemenea proiecte să fie continuate.  

Cele trei evenimente publice organizate în cadrul proiectului s-au desfășurat la Villa Fornarola din Pavona și au fost adevărate sărbători ale comunității, în aer liber. Au avut loc expoziții de costume tradiționale, recital de muzică populară, dansuri, momente de poezie și prezentări de obiecte realizate chiar de copii. Un moment surpriză oferit de organizatori a fost defilarea de modă organizată în cadrul Zilei Toamnei, unde tânăra designer Giorgia Beniamin Salib, cu origini românești, a prezentat 10 ținute inspirate din costumul popular românesc.

Concluzii și perspective

Proiectul „Identitate și Prietenie – Împreună suntem mai puternici” a reușit să creeze o punte între generații, oferindu-le copiilor oportunitatea de a-și redescoperi rădăcinile și de a lega prietenii de durată. Un documentar despre activitățile desfășurate va fi realizat și promovat în întreaga Italie, ca mărturie a bogăției patrimoniului cultural românesc și a modului în care el poate fi păstrat și transmis mai departe.

Asociația Villaggio Romeno își exprimă dorința de a continua seria inițiativelor dedicate obiceiurilor și tradițiilor românești și de a organiza noi proiecte dedicate comunității și integrării în societatea italiană, fără ca rădăcinile să fie date uitării.

- Continuarea după publicitate -

Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Valoare finanțare: 250.000 RON. Proiectul este realizat sub Patronajul Ambasadei României în Republica italiană, Malta și San Marino, al Consulatului General al României la Roma și Accademia di Romania a Roma. Asociații Partenere: Spirit Românesc, Matres APS, Europaeus, Fundația Inimă pentru Inimă (România). Partener Media: Rozoom Press

Contact beneficiar: Asociația “Villaggio romeno”, Adresa: Via del Mare, 188, Pavona. Miruna Căjvăneanu, Birou de Presă Email: villaggioromeno@gmail.com,