O familie de români a lăsat Italia după 15 ani pentru a deschide un agroturism în satul lor din România

Familia Chiorean, formată din Sorin, Eniko și cei doi băieți ai lor, a decis să părăsească Italia după 15 ani de muncă și să revină în satul Grindeni din județul Mureș, unde a transformat pasiunea pentru gătit și agroturism într-o afacere de succes.

au-parasit-italia-si-s-au-mutat-intr-un-sat-din-mures-povestea-sotilor-care-au-deschis-o-afacere-de-succes-cu-mancare-traditionala-921232
Punctul gastronomic al familiei Chiorean. Sursă foto: antena3.ro.

Împreună, relatează Antena 3, au deschis un punct gastronomic local, aducând comuna lor pe harta culinară a județului și contribuind la promovarea bucătăriei tradiționale ardelenești și ungurești.

După experiențele acumulate în Italia, familia Chiorean a reușit să adapteze ideile de agroturism din peninsulă la mediul rural din România.

Punctul lor gastronomic este locul unde preparatele tradiționale sunt gătite cu ingredientele proaspete din propria gospodărie.

„Îmi place foarte mult să gătesc și vreau ca preparatele mele să ajungă și mai departe. Mi se pare important ca tot ce ne dă pământul, toate roadele, să fie valorificate. Cel puțin noi cultivăm și tot ce rămâne dorim să le și preparăm”, a declarat Eniko Chiorean.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu un meniu variat, familia servește turiștilor mâncăruri tradiționale precum sărmăluțele în foi de viță și deserturi autentice.

„Avem sărmăluțe în foi de viță, sunt de la vie, sunt opărite și învelite cu carne normală și cum se face umplutura pentru sarmale”, a explicat Eniko, mândră de preparatele ei.

Sorin, partenerul ei, a susținut această inițiativă și a povestit cum au luat decizia de a deschide punctul gastronomic chiar în gospodăria lor:

„Văzând că soția mea este o bună gospodină, îi place să gătească din produse tradiționale, mâncăruri tradiționale, am zis de ce să nu încercăm să facem și un punct gastronomic, chiar la noi acasă, unde pot să vină și prietenii, rudele.”

Deschiderea punctului gastronomic a fost primită cu entuziasm de către localnici și turiști. Unul dintre vizitatori a povestit experiența sa culinară:

„Am servit o ciorbă țărănească, ardelenească, cum se zice la noi, cu de toate, printre care și cărniță, pentru că cea mai bună legumă la noi în Ardeal este carnea.”

Altcineva a adăugat: „Am mâncat aici niște sarmale foarte bune, iar gustul acestor sarmale îmi amintește de vremurile când stăteam la bunica și făcea sarmalele alea multe și bune cu smântână.”

Familia Chiorean nu se oprește aici și își dorește să dezvolte proiectul. Sorin a dezvăluit planurile lor de viitor:

„Sperăm că pe viitor să reușim să ducem ideea și mai departe, să reușim să aducem și oaspeți din alte locuri, să vadă cum este bucătăria tradițională ardelenească îmbinată cu bucătăria tradițională ungurească.”

Pe lângă preparatele culinare, Eniko subliniază și potențialul turistic al zonei: „Zona e foarte frumoasă, au ce să viziteze, pot să facă un traseu turistic cu bicicletele, pot să viziteze stâne de oi, de vaci.”

Punctul Gastronomic de la Grindeni este acum al treilea din județul Mureș, alături de cele din Viișoara și Ibănești Pădure, devenind o atracție pentru toți cei care doresc să descopere gusturile autentice ale zonei.