Tânăr român născut și crescut în Italia, pasionat de tulnic. A învățat să cânte de unul singur

Un băiat născut și crescut în Italia surprinde comunitatea locală și turiștii dintr-un sat de munte din județul Alba prin talentul său neobișnuit: cântă la tulnic, un instrument tradițional al moților, fără să fi luat lecții de la vreun profesionist.

1200-2024090493438 (3)
Sursa foto: Iosif Gligor/Facebook

Turiștii care vizitează pensiunea „Casa Glod”, situată în inima Munților Apuseni, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara, au ocazia să fie martorii unei experiențe inedite oferite de Alexandru, tânărul din familia Mușat care deține pensiunea.

Deși a crescut în Italia, Alexandru a devenit pasionat de tulnic, un instrument tradițional românesc, specific zonei Munților Apuseni, folosit în principal de moți

El a descoperit tulnicul în 2019, la un eveniment tradițional din satul în care s-a întors cu familia.

457869981_8025680710842834_5682036171035509211_n
Familia Mușat, care s-a întors din Italia și a înființat pensiunea Casa Glod. Sursa foto: Iosif Gligor/Facebook

Acolo, tulnicăresele din Câmpeni, invitate la sărbătoare, i-au trezit curiozitatea și l-au îndrumat către primele note ale acestui instrument ancestral:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am văzut cum cântă și am fost curios, am vrut să văd cum e să cânt și mi-au arătat”, a relatat Alexandru pentru jurnalistul Iosif Gligor. „Doar mi-au arătat cum să fac”, a adăugat tânărul.

Deși nu avusese niciodată contact cu acest instrument tradițional românesc, băiatul a reușit să învețe rapid, ca și cum ar fi fost predestinat să ducă mai departe tradițiile moților din Apuseni, captivat de vibrațiile tulnicului.

„Din prima suflare, a început să cânte ca un moț veritabil, de parcă toți strămoșii din Apuseni i-ar fi șoptit secretele cântecelor, direct în urechi”, a scris jurnalistul Iosif Gligor pe rețelele de socializare.

Alexandru este dovada vie a contopirii a două lumi diferite, cea italiană și cea românească, aducând împreună modernitatea și tradiția.

În loc să fie atras de pasiunile obișnuite ale tinerilor de vârsta lui, cum ar fi fotbalul sau jocurile video, el a ales să exploreze un aspect unic al culturii românești, impresionând pe toți cei care îi ascultă cântecele de tulnic.

„Casa Glod” devine astfel nu doar un loc de odihnă pentru turiști, ci și un spațiu unde istoria și tradițiile românești sunt păstrate și reînviate, prin talentul neașteptat al unui tânăr care demonstrează că rădăcinile culturale pot fi regăsite chiar și departe de locul în care ai crescut.