Camelia Baciu, o ardeleancă din Vinerea, o localitate componentă a orașului Cugir din județul Alba, s-a întors acasă după 23 de ani petrecuți în Italia, relatează publicația Știri de Cluj.
Misiunea ei este una ambițioasă: să deschidă o bibliotecă pentru a salva cărțile de la distrugere și pentru a promova cultura în rândul tinerilor din comunitatea sa natală.
Un vis devenit realitate
Camelia Baciu a inițiat campania „Salvează cartea” în urmă cu trei ani, începând să adune cărți din Italia și România pentru a le salva de la distrugere.
În ciuda eforturilor considerabile, ea a fost revoltată să afle că și în România, cărțile sunt adesea aruncate la gunoi, așa cum s-a întâmplat la o școală din Cluj-Napoca.
„Indignarea mea dăinuie de foarte mulți ani. Am locuit 23 de ani în Italia și acolo se aruncă cărți în cantități industriale și am văzut că și în România se procedează la fel”, a declarat Camelia Baciu.
O luptă împotriva indiferenței
Determinată să schimbe această situație, Camelia a decis să deschidă o bibliotecă comunală în satul său natal, Vinerea.
„Am fost invitată și în alte localități din județ, să depun aceste cărți pentru o bibliotecă, dar am zis nu, îmi doresc foarte mult să o fac la mine acasă. Ideea nu e doar deschiderea unei biblioteci, ci al unui lăcaș de cultură, o sală unde se pot face evenimente, unde se pot aduna copiii”, a explicat ea.
Eforturi neobosite, dar sprijin limitat
Camelia a depus eforturi semnificative pentru a aduna zeci de mii de cărți. Ea a vizitat pivnițe, poduri și a călătorit prin țară pentru a colecta cărți. Cu toate acestea, sprijinul din partea autorităților locale a fost inexistent.
„Din păcate, nu am primit niciun sprijin. Se pare că se optează pentru citirea online, bibliotecile cu cărțile în formă fizică nu mai sunt dorite. M-am izbit de un zid, nu mă așteptam. Dar, asta este, eu nu renunț la acest vis”, a afirmat ea.
Pasiune pentru literatură
Pentru Camelia Baciu, valoarea unei cărți este inestimabilă, indiferent de vechimea sau starea acesteia.
„Eu țin foarte mult la literatura clasică, bineînțeles și din literatura contemporană, scriind și eu la rându-mi, îi citesc pe foarte mulți scriitori. Avem cărți din literatura clasică extraordinar de valoroase, nu pot să concep să fie aruncate”, a spus ea.
Un apel la comunitate
Camelia își propune să facă biblioteca nu doar un loc de depozitare a cărților, ci un centru cultural pentru toți membrii comunității.
Ea speră să inspire și alți oameni să contribuie la salvarea cărților și la promovarea culturii. „Eu nu pot să-i impun unui om să nu arunce cărțile, eu îi dau o mână de ajutor: Nu arunca, că salvez eu!”, a declarat ea.
Întoarcerea acasă
Decizia de a se întoarce în România a fost motivată de dorința de a fi alături de părinții săi în vârstă.
„Părinții nu se abandonează, așa cum nici cărțile nu se abandonează. A trebuit să fac o alegere, să mă întorc, chiar dacă mai am o casă acolo, o familie acolo. A fost puțin forțată această alegere, dar nu regret”, a explicat conaționala noastră.
În concluzie, Camelia Baciu demonstrează că pasiunea și determinarea pot aduce schimbări semnificative, chiar și în fața unor obstacole considerabile.
Prin eforturile sale, ea speră să inspire și alți membri ai comunității să prețuiască și să conserve bogăția culturală reprezentată de cărți.