Statul italian va trebui să despăgubească o familie cu sute de mii de euro după ce un bărbat a murit în urma unei transfuzii de sânge petrecută cu zeci de ani în urmă.
Incidentul care a stat la baza acestui caz a avut loc acum 38 de ani, când bărbatul a fost supus unei transfuzii de sânge infectat într-un spital din Bracciano, o localitate de lângă capitala Italiei.
El a decedat în 2015 însă, din cauza complicațiilor degenerative ale bolii hepatice, decesul survenind la spitalul Fatebenefratelli din Roma.
Procesul s-a desfășurat la Tribunalul din Roma, secția a II-a civilă, iar sentința a fost pronunțată abia luni, 23 octombrie 2023.
Tribunalul din Roma a condamnat prin sentința sa Ministerul Sănătății din Italia la plata sumei de 670.000 de euro către moștenitorii bărbatului decedat.
Victima s-a prezentat la spital în anul 1985 pentru o intervenție chirurgicală, perioadă în care i-au fost efectuate diferite transfuzii de sânge.
Aceste transfuzii i-au transmis infecția cu HCV, un tip de hepatită virală C, care a condus la decesul său 30 de ani mai târziu.
Soția și nepoții victimei au apelat la Tribunalul pentru Drepturile Pacientului și l-au angajat pe avocatul Maurizio Albachiara pentru a intenta un proces împotriva Ministerului Sănătății.
Aceștia au cerut recunoașterea neglijenței ministerului în ceea ce privește controlul pungilor de sânge destinate transfuziilor și compensații pentru daunele suferite în urma decesului.
În momentul înregistrării cauzei în instanță, Comisia Medicală Ospitalieră din Roma a recunoscut legătura dintre complicațiile bolii hepatice și deces.
Judecătorul Tribunalului din Roma a confirmat existența unei legături cauzale între transfuzia de sânge, boala hepatică și deces, în absența dovezilor altor factori cauzali legați de stilul de viață al decedatului și în lipsa unor elemente obiective care să permită, cel puțin, verificarea supunerii donatorilor la controalele necesare.
În sentință, a fost recunoscută responsabilitatea Ministerului Sănătății pentru nesupravegherea și lipsa controalelor asupra sângelui utilizat în transfuzii și pentru neverificarea prezenței modificărilor transaminazelor în sângele donatorilor.
Ministerul Sănătății a fost condamnat să plătească soției și fiului victimei suma de 400.000 de euro, plus dobândă, pentru pierderea bărbatului.
De asemenea, Ministeul a mai fost condamnat să plătească suma de 268.000 de euro către cei doi nepoți ai victimei, datorită relației speciale pe care aceștia o aveau cu bunicul lor.
Avocatul Maurizio Albachiara a comentat: „Această sentință reprezintă una dintre bătăliile câștigate de biroul Albachiara.
Din păcate, paradoxul este că pentru lichidarea sumelor recunoscute va trebui să facem un alt proces la Tribunalul Administrativ Regional (TAR) pentru a obliga ministerul să plătească.
Totuși, satisfacția provine din faptul că, pe lângă membrii familiei, a fost recunoscută o sumă semnificativă și pentru nepoți”.