Italia, 6 români arestați pentru exploatarea gravă prin muncă a migranților

- Conținut sponsorizat -

În zona agricolă Metapontino, care se întinde pe aproximativ 800 km pătrați în provincia Matera din regiunea Basilicata și într-o mică parte în Puglia și Calabria, aproximativ 140 de bărbați și femei au devenit victime ale unei rețele de exploatare a muncii, fiind forțați să lucreze până la 16 ore pe zi, în condiții mizerabile și pentru salarii de nici măcar cinci euro pe oră.

Într-o operațiune denumită „Veritas”, autoritățile italiene au arestat 10 persoane, printre care 6 români, acuzate de comiterea de infracțiuni și exploatare a forței de muncă străine. Această investigație a dezvăluit o latură întunecată a industriei agricole italiene, cu grave încălcări ale drepturilor omului.

Un antreprenor din Scanzano, proprietar a trei companii agricole (Luigi Verardi, 62 de ani) a ajuns în închisoare, în timp ce alți 9 sunt în arest la domiciliu (printre aceștia Francesca Pia Verardi, 24 de ani, și administratorul companiei Angelo Truncellito, 60 de ani).

De asemenea, 7 „caporali” (supraveghetori) dintre care șase români, au avut aceeași soartă. Ei sunt în arest la domiciliu, sub acuzația de asociere infracțională și exploatare a muncii străine:

Souaibou Coulibaly senegalez de 24 de ani și românii Ciprian Ioniță Vasile de 44 de ani, Cristina Mihaela Chiriac de 40 de ani, Ramona Anca Păltineanu de 48 de ani, Corneliu Păltineanu de 50 de ani, Georgen Angela Moisa de 58 ani.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Muncitorii proveneau din nordul Africii și Europa de Est. Ei au plătit fiecare 6.000 de euro pentru a semna contractele de lucru în ferme agricole din Policoro, Pisticci, Scanzano și Nova Siri, dar erau constrânși să lucreze fără un program adecvat, adesea și în zilele de sărbătoare.

Condițiile de lucru erau de asemenea, inumane. Orarul depășea adesea limitele permise, ajungându-se până la 16 ore pe zi, cu o medie de 8-10 ore, depășind cele 6 ore prevăzute de legislație. De asemenea, nu erau acordate majorări pentru orele suplimentare și zilele festive. Cu toate acestea, salariul orar scădea de la 6,95 de euro pe oră la mai puțin de 5 euro.

Investigațiile au început în iulie anul trecut, când carabinierii au intervenit după ce lucrătorii agricoli s-au plâns de întârzieri în primirea salariilor. Comandantul provinciei Matera, Arma Russo a explicat:

„Am demarat activitatea după ce am primit plângeri despre întârzierile salariale. Aceasta ne-a condus la descoperirea unor suspiciuni cu privire la posibilitatea existenței unei forme de exploatare ascunse.”

Ancheta ulterioară, realizată în colaborare cu Nucleul de Inspecție al Muncii, a relevat indicatori de exploatare și a condus la confiscarea a două proprietăți utilizate ca dormitoare, unde oamenii erau înghesuiți în condiții precare de igienă și sănătate.

- Continuarea după publicitate -

Aspectul cel mai îngrijorător a fost descoperirea că antreprenorul, pentru a respecta decretul de flux migratoriu, încheia contracte de muncă utilizând un intermediar nord-african care recruta acești lucrători.

Lucrătorii plăteau acestui intermediar 6.000 de euro pentru contract și ulterior erau plasați în locuințe decrepite, pentru care trebuiau să plătească o chirie de 3 euro pe zi.

Supravegherea constantă și pedepsele pentru absențe sau pentru lucrul considerat nesatisfăcător au marcat, de asemenea, experiența lor, creând un mediu de lucru toxic și abuziv.

- Mai multe după publicitate -