Românii nu mai vor să lucreze în Italia ca muncitori agricoli. „Preferă alte sectoare”

- Conținut sponsorizat -

În ciuda deficitului major de manoperă din Italia, în special în sectorul agricol, angajatorii se confruntă cu o problemă adițională: migrarea forței de muncă către alte domenii. Acesta este un fenomen care nu afectează doar lucrătorii locali, ci și pe cei străini, în special pe cei din țările est-europene, inclusiv România.

Fluctuații pe piața muncii

Având în vedere scăderea interesului pentru muncile agricole, autoritățile italiene au încercat să rezolve această problemă prin emiterea anuală a așa-numitelor „decreti-flussi”, documente care reglementează intrarea legală a forței de muncă străine pe teritoriul țării.

Potrivit unui avocat specializat în dreptul muncii, Antonio Leonetti, companiile agricole trebuie să planifice din timp și să își asume un rol mai activ în ceea ce privește recrutarea de personal.

Leonetti subliniază că „este necesară o programare prealabilă și profesionalism”, mai ales într-un sector ca cel agricol unde „este o condiție esențială pentru un produs de excelență să fie cules în perioada ideală de maturare”.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Retragerea muncitorilor români

Cu toate acestea, un aspect care complică și mai mult situația este retragerea muncitorilor din țările est-europene din acest sector.

„Cetățenii proveniți din țările est-europene, ca Bulgaria, Moldova și România, preferă acum să lucreze în alte sectoare, după ani de muncă pe câmpuri”, explică avocatul Leonetti.

Acesta adaugă faptul că o soluție temporară a fost găsirea de lucrători din Asia și Africa, dar insistă pe faptul că problema centrală rămâne nerezolvată.

Direcții viitoare

- Continuarea după publicitate -

Noul decret privind programarea fluxurilor de muncitori străini ex-comunitari pentru perioada 2023-2025 își propune să ajute la rezolvarea acestei crize.

Procesul de depunere a cererilor pentru 2023 a fost deschis de la 9 a.m. începând cu a 70-a zi după data publicării decretului și se va încheia fie atunci când se epuizează toate locurile disponibile, fie până la 31 decembrie 2023. Pentru anii 2024 și 2025, termenul va începe de la ora 9 a.m. pe 12 februarie.

Leonetti avertizează companiile să își evalueze nevoile pentru 2024 chiar de acum, menționând că, dacă circumstanțele se schimbă, este întotdeauna posibil să modificăm numărul de angajați dorit.

În concluzie

- Continuarea după publicitate -

Scăderea numărului muncitorilor români și est-europeni din sectorul agricol italian este un semnal de alarmă pentru angajatori.

Cu toate eforturile legislative ale autorităților italiane de a umple golul din forța de muncă prin reglementarea imigrației, este clar că soluția la criza de manoperă din Italia trebuie să fie mult mai nuanțată și să abordeze problemele subiacente care duc la retragerea lucrătorilor din acest sector.

- Mai multe după publicitate -