Italia, apelul unui român pentru muncitorii din agricultură: „Denunțați pe cei care vă exploatează!”

- Conținut sponsorizat -

Activitățile agricole au fost reluate în ultimele săptămâni la Canicattì (Sicilia) în vederea recoltei viitoare de struguri de masă, dar și de piersici și caise, produse tipice cultivate în această zonă situată între provinciile Agrigento și Caltanissetta, iar problema „caporalatului” (sistemul de exploatare a muncitorilor agricoli) revine în atenție.

Costantin Codreanu, un apărător al drepturilor românilor care trăiesc în acest oraș cunoscut pentru strugurii cu marca IGP, își îndeamnă compatrioții să denunțe la poliție, carabinieri și Garda financiară pe cei care îi exploatează și le cer „pizzo” (șpagă) pentru banii câștigați muncind din greu pe câmpurile din Canicattì și comunele din provincia Agrigento și Caltanissetta. Apelul românului a fost publicat de Sicilia Reporter.

WhatsApp-Image-2023-04-20-at-19.17.21
Costantin Codreanu. Sursa foto: Sicilia Reporter

Codreanu și alți reprezentanți ai comunității românești din Canicattì și împrejurimi au avut în trecut întâlniri cu autoritățile privind această problemă socială.

„Am avut întâlniri în trecut cu poliția, carabinierii și Garda financiară, pe acest flagel social al angajării ilegale care îi afectează pe mulți dintre compatrioții mei. Invitația adresată nouă de polițiști – a spus bărbatul român – este să lansăm un apel către compatrioții noștri să-i denunțe pe cei care îi exploatează dând nume și prenume, colaborând cu forțele de ordine și ajutându-i să-i identifice.”

Un alt apel pe care Costantin Codreanu îl face este adresat angajatorilor care trebuie să facă plata direct muncitorilor la sfârșitul zilei de muncă și nu celor care îi însoțesc.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Dorim să adresăm un alt apel  angajatorilor care trebuie să livreze banii direct muncitorilor la sfârșitul zilei și nu celor care, de exemplu, îi însoțesc și îi exploatează”, a spus el conform sursei citate.

Costantin Codreanu menționează că mulți români au avut curajul să denunțe și să se răzvrătească împotriva acestor abuzuri în trecut, în timp ce alții nu au avut puterea să o facă de teama de a-și pierde locul de muncă. Cei care se răzvrătesc sunt adesea concediați sau amenințați.

În trecut, forțele de ordine au întreprins operațiuni care au dus la identificarea și trimiterea în judecată a celor implicați în aceste activități de exploatare.

Prin creșterea gradului de conștientizare și cooperarea cu autoritățile, se speră că acest fenomen al caporalatului și exploatării muncitorilor în agricultură va fi combătut cu succes.

Este esențial ca victimele să depășească frica de a denunța și să colaboreze cu poliția și carabinierii pentru a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției. Astfel, se poate crea un mediu de lucru mai sigur și mai echitabil pentru muncitorii agricoli din Canicattì și regiunile învecinate.