22 martie – Ziua Mondială a Apei. România, o treime din populație nu are apă curentă în gospodărie

- Conținut sponsorizat -

Sute de milioane de oameni din lumea întreagă nu au acces la apă potabilă, majoritatea dintre ei trăind în zone rurale, informează miercuri, 22 martie, un nou raport al organizației caritabile internaționale WaterAid, dat publicității astăzi, de Ziua mondială a apei, relatează DPA.

„Astăzi 663 de milioane la nivel global nu au acces la apă potabilă și marea lor majoritate — 522 de milioane — trăiesc în zone rurale”, potrivit raportului „Wild Water„.

În România, peste o treime din populație nu are apă curentă în gospodărie

Potrivit Institutului Național de Statistică populatia deservită de sistemul public de alimentare cu apă este de 12.454.909 persoane, reprezentand 62,4 % din populatia Romaniei.

Restul de 37,6% scot apă de la fântână sau, în cel mai bun caz, cu hidroforul.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Statisticile sunt și mai triste în mediul rural. Doar ceva mai mult de un sfert dintre locuitorii satelor noastre au acces la apa curentă.

Românii sunt primii în Europa la apă poluată, peste 2.000 de localităţi din România au sursele de apă contaminate.

În judeţul Buzău aproape în fiecare localitate există fântâni cu ape poluate cu nitriţi şi nitraţi, fiind depășită limita de 50mg/l.

De altfel, într-una dintre localitățile din județ, la Căldărești, doi copii au murit în urmă cu câțiva ani din cauza intoxicării cu nitriți, informează site-ul Digi24.ro

Reprezentanții DSP spun că de vină pentru otrăvirea fântânilor sunt chiar localnicii. Sursele de apă au fost poluate după ce persoane din mediul rural nu au respectat regulile privind gunoiul de grajd sau privind alte activităţi, iar substanţe ce pun în pericol sănătatea au ajuns în izvoare.

- Continuarea după publicitate -

Nu în ultimul rând, autorităților române li se poate reproșa că nu au investit în stații de epurare, deși Uniunea Europeană a pus la dispoziția României fonduri nerambursabile în acest sens.