Expoziția organizată luni, 24 iunie, de Liga studenţilor români din străinătate, filiala Italia, la sediul „Accademia di Romania a Roma”, cu ocazia Zilei universale a Iei Românești, se va bucura de prezența bistrițencei Silvia-Floarea Tóth, colecționara care va aduce cu ea la Roma două costume populare originare din Țara Năsăudului. Expoziția va fi organizată sub patronajul Ambasadei României în Italia şi cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Silvia-Floarea Tóth este o susţinătoare a tradiţiilor româneşti, colecționează costume, precum și alte obiecte de artă populară românească. Colecţia sa care numără, în prezent, în jur de 1.500 de piese de port popular, la care se adaugă ţesături pentru casă, ceramică, icoane, mobilier, unelte şi fotografii vechi.
Iubitoarea a tradiției noastre strămoșești și în același timp în pas cu timpurile, Silvia a decis să se folosească de arta fotografică şi de social media pentru a promova costumul popular din Ţara Năsăudului peste tot în lume. Pentru că româncei noastre îi place nu doar să colecţioneze obiecte vechi, ci şi să realizeze fotografii în care să imortalizeze piese din costumul popular, tradiţii şi ipostaze din viaţa de zi cu zi a femeii de la sat.
„Social media este un instrument foarte puternic şi la îndemâna oricui. Am vrut să-l folosesc pentru a ajunge la tineri, pentru că scopul meu este de a transmite generaţiei următoare frumuseţea trecutului. Când spuneai ‘ţăran’, era sinonim cu ‘şleampăt, needucat, limitat’. Am vrut să demonstrez că ţăranul a creat o întreagă civilizaţie, că arta şi cultura ţărănească sunt o comoară ce nu trebuie lăsată să se distrugă. Din fericire, mesajul meu a fost primit nesperat de bine. Nici nu pot descrie ce bucurie simt când văd că tinerii poartă costumul popular aşa cum trebuie, cu naturaleţe şi bucurie. Îmi place să cred că şi eu am contribuit la schimbarea mentalităţii lor”, a declarat, pentru AGERPRES, Silvia-Floarea Tóth.
Expoziția de costume populare de la „Accademia di Romania a Roma”, va fi putea fi vizitată începând cu ora 18:30 și reprezintă o oportunitate de comunicare și susținere a tradițiilor și meșteșugurilor românești.
Studenții LSRS au inițiat zilele trecute o campanie adresată vastei și inimoasei comunități de români din Roma pentru a colabora, împrumutând spre expunere temporară propriile piese de costum tradițional sau cămașă tradițională în cadrul evenimentului „La IE, o l’arte di indossare storie”: o expoziție pentru comunitate, creată de comunitate.