Viață grea pentru o familie de români din Italia. Trăiesc în sărăcie, fără apă și electricitate

- Conținut sponsorizat -

Sub umbra unei fostei fabrici din Trieste, într-o zonă plină de vegetație, Ștefan, un român în vârstă de 31 de ani, trăiește într-o baracă împreună cu soția și unchiul său. Fără apă și electricitate, amenințați că în curând vor fi evacuați.

Povestea lor a fost redată de publicația Il Dolomiti, iar jurnaliștii italieni au rămas impresionați de condițiile insalubre în care pot trăi acești români.

Într-o tabără improvizată, care curând va fi evacuată și distrusă, viața lui Ștefan și a familiei sale se desfășoară într-un spațiu aflat la granița dintre existență și uitare.

photo_2023-10-10_21-37-49
Foto: Il Dolomiti

Acasă, în România, îi așteaptă un copil de 8 ani. Pentru el, pentru a-i oferi un viitor mai bun, Ștefan a emigrat cu soția în Italia, dar se pare că norocul nu le-a surâs prea tare.

De muncă se găsește greu și este imposibil să plătească o chirie, mai ales că îl au și pe unchiul lor cu ei.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am lucrat la negru în vie, pentru că nu aveam actele necesare pentru a-mi face contract. Am fost plătit, împreună cu soția mea, 6,50 euro pe oră pentru două săptămâni de muncă la culesul strugurilor”, a povestit Ștefan.

Baraca unde își găsește adăpost Ștefan și familia sa a fost construită din resturi de lemn de la o fabrică învecinată și se află la câțiva metri de scheletul sinistru al unei foste fabrici.

Bărbatul a mărturisit că apelează la generozitatea unui bar pentru a-și încărca telefonul și a obține apă: „Măcar așa pot să îmi sun fiul de două-trei ori pe zi.”, a spus el.

t5yh56yu45
Sursa foto: Il Dolomiti

În ciuda condițiilor de trai precare, Ștefan rămâne neclintit în hotărârea de a construi un viitor pentru fiul său, Ricardo, pe care l-a lăsat în grija bunicului, în România.

„Când vorbesc cu el mă întreabă: ‘Tată, când te întorci?’ Îmi lipsește enorm, aș vrea să îl îmbrățișez, dar suntem aici și pentru el, pentru a găsi de lucru și pentru a-i oferi un trai mai bun.”

- Continuarea după publicitate -

Autoritățile știau de existența acestor barăci în zona respectivă, dar situația s-a acutizat după ce prezența lor a împiedicat controalele tehnice efectuate de Italfer, în contextul implementării unui proiect feroviar.

Viitorul taberei și al locuitorilor săi este amenințat de iminenta evacuare programată de autorități:

„Ne-au spus că poliția va veni în câteva zile. Dacă vor să ne dea afară? Nu avem unde să mergem, vom ajunge pe străzi, nu avem alternative”, a spus Ștefan.

Chiar și fără un loc de muncă stabil sau în condiții de trai dificile, unii români refuză să se întoarcă în țară. Ei consideră că au șanse mai mari de a găsi un loc de muncă în străinătate.

- Continuarea după publicitate -

Percepția că, în general, salariile sunt mai mari, chiar și pentru muncă necalificată sau temporară, poate fi un factor care îi influențează.