Un român s-a întors din străinătate special pentru a prinde crucea aruncată de Bobotează în apa Dunării

- Conținut sponsorizat -

Un eveniment plin de semnificație spirituală și tradiție a avut loc recent la Giurgiu, în ziua de Bobotează.

Un tânăr român de 27 de ani, Daniel Ionuț Pieptea, originar din Putineiu, județul Giurgiu, care lucrează în Germania, în construcții, s-a întors special în țară pentru a participa la acest ritual:

„În acest an am venit special din străinătate, din Germania, unde lucrez pe şantier, pentru a participa, acasă, la tradiţia scoaterii crucii sfinţite din apele Dunării, de Bobotează”, a declarat el pentru Agerpres.

El a reușit să scoată primul crucea sfințită din apele reci ale Dunării, marcând un moment de mândrie și emoție profundă atât pentru el, cât și pentru comunitatea locală.

Daniel Ionuț Pieptea și-a exprimat bucuria și emoțiile trăite în cadrul evenimentului:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Mi-am dorit foarte mult să mă înscriu, sunt din Putineiu. Am avut emoţii la înscriere pentru că am fost ultimul înscris pe listă, dar primul care a ajuns înot la crucea sfinţită, ceea ce mă face să fiu foarte fericit.”

El a mai adăugat că aceasta nu este prima dată când reușește să prindă crucea, menționând o reușită similară în anul 2018.

De atunci, din cauza unor impedimente, nu a mai putut participa la acest ritual, dar în acest an a venit special din Germania pentru a fi prezent la Bobotează.

La evenimentul organizat pe malul Dunării, au participat alți cinci tineri, cu vârste cuprinse între 24 și 39 de ani, toți înscriși pentru a prinde crucile aruncate în apă.

Episcopul de Giurgiu, Preasfințitul Ambrozie, a fost cel care a aruncat cele trei cruci din lemn sfințite în râu, înainte ca tinerii să se avânte în apele reci, încurajați de rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită în cor de toți cei prezenți.

- Continuarea după publicitate -

Acest obicei de Bobotează, profund înrădăcinat în tradițiile locale, atrage anual numeroși participanți și spectatori, fiind un simbol al credinței și al comunității. Aruncarea crucii în apă simbolizează intrarea lui Iisus în apele Iordanului.

Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. În vechime, acesta se bucura de respectul întregii comunităţi, iar domnitorii îl recompensau cu diferite daruri.

Reușita lui Daniel Ionuț Pieptea nu doar că evidențiază importanța tradițiilor pentru diaspora românească, dar și puterea de a păstra legătura cu rădăcinile culturale, indiferent de distanțe.