Un român mort de cancer în Italia va fi exhumat. Fiul său, de profesie medic, contestă tratamentul care i-a fost aplicat

La aproape un an de la decesul lui Gheorghe Plăiașu, un bărbat român de 67 de ani, autoritățile italiene din Ravenna au decis să exhumeze cadavrul acestuia pentru a elucida circumstanțele morții sale.

Pentru decesul bărbatului român xistă deja un suspect, este vorba despre PICC – cateter venos central cu inserție periferică – care i-a fost aplicat bărbatului în timpul tratamentului pentru afecțiunea de care suferea.

Acolo s-ar fi ascuns infecția care l-a dus la moarte, dar ancheta privind cauza morții sale încă nu a luat sfârșit, informează publicația Il Resto del Carlino.

Conaționalul nostru a decedat la o zi după aniversarea sa de 67 de ani, pe 21 iunie 2023

Investigația a fost inițiată la cererea fiului său, Cristian, în vârstă de 42 de ani, de profesie medic.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
1200-2024060285339 (8)
Medicul Cristian Plăiașu în spital, alături de tatăl său. Sursa foto: Il Gazzettino

Cristian Plăiașu este un medic experimentat cu activitate în (cardiologie), în Anglia (urgențe) și la Ravenna, Spitalul Domus Nova (medicină internă).

El a relatat că tatăl său a fost diagnosticat cu cancer oral în ianuarie 2023. În februarie același an, Cristian și-a adus tatăl în Ravenna pentru a beneficia de tratament oncologic.

După inițierea radioterapiei, starea lui Gheorghe s-a îmbunătățit vizibil. Fiul său povestește:

„Tatăl meu, care a fost macaragiu, era pensionar. În România era cunoscut de toată lumea pentru că a fost antrenor de box, avea un pumn puternic.

Suferea de un cancer oral diagnosticat în ianuarie anul trecut și astfel m-am consultat cu colegii de la Oncologie, care mi-au spus că ar fi bine să-l aduc aici, în Italia.

Au început analizele și, din cauza unor întârzieri, „încet-încet a încetat să mai vorbească și să mănânce”.

Dar după vizita nutriționistului, lucrurile păreau să meargă mai bine:

„A început radioterapia și el a început să vorbească, să meargă, să mănânce. După două luni, șefa de la Radioterapie mi-a arătat masa tumorală: era în scădere semnificativă. Am chiar și filmările care demonstrează îmbunătățirea stării de sănătate a tatălui meu.”

Însă, în luna mai, situația s-a complicat din cauza inundațiilor care au avut loc în centrul Italiei.

Gheorghe a fost transferat de la sanatoriu (unitate medicală specializată în îngrijirea pacienților aflați în stadii terminale) la spitalul din Ravenna, unde a început să facă febră.

Fiul său, medic de profesie, a suspectat imediat cateterul venos central aplicat pentru nutriție și terapie ca fiind sursa infecției, însă inițial, ipoteza nu a fost luată în considerare de personalul medical de la spitalul respectiv.

„Au cerut o radiografie toracică convinși că ar fi vorba de o pneumonie bacteriană: negativ. Și rezonanța encefalului a fost negativă”, spune medicul român care, între timp, își vedea tatăl suferind din ce în ce mai tare pentru că febra continua. „M-a contactat șeful secției și mi-a spus că i-a adăugat un nou antibiotic.”

Pe 24 mai, un tampon al cateterului a confirmat prezența infecției cu Candida tropicalis și Staphylococcus capitis. Cu toate acestea, cateterul a continuat să fie folosit până pe 14 iunie, iar tratamentul antifungic a fost început abia pe 28 mai.

„În aceste condiții, nici măcar o persoană sănătoasă nu ar fi supraviețuit, cu atât mai puțin tatăl meu”, a spus Cristian.

El încă nu știa nimic despre rezultat până când „mi-au spus că vor să-l transfere de la medicină la oncologie. Era 28 mai, o duminică, pe baza a ceea ce mi-a spus radioterapista, eu credeam că starea lui se îmbunătățește. În schimb, oncologul de gardă mi-a spus că moare, că este în sepsis”, o reacție dereglată a organismului la o infecție.

„Și totuși, în toată această perioadă, au continuat să utilizeze PICC-ul, chiar și după ce au primit rezultatul. Așa până pe 14 iunie, conform jurnalului clinic.”

Pe 14 iunie, starea lui Gheorghe s-a deteriorat dramatic. Cristian a petrecut ultima noapte cu tatăl său, sărbătorindu-i ziua de naștere. A doua zi, Gheorghe a murit.

În ultima seară „am dormit cu el după ce i-am sărbătorit ziua de naștere. Apoi am mers la muncă, la cabinet, și la ora unu m-a sunat mama să-mi spună că a murit.”

Familia a organizat înmormântarea pe 25 mai, la cimitirul ortodox. Cristian a depus o plângere două zile mai târziu, ceea ce a dus la deschiderea unui dosar de omucidere din culpă.

„Am cerut sechestrarea dosarului medical, iar colegii mi-au spus că a fost modificat. Și vă asigur că am dovezi”, a transmis medicul român.

Procuratura a cerut opinia medicului legist Matteo Tudini, care a concluzionat că gestionarea sepsisului a fost deficitară și a recomandat efectuarea unei autopsii pentru a confirma cauzele decesului.

Procuratura a încredințat apoi medicului legist Matteo Tudini o expertiză din care a reieșit, în esență, o gestionare considerată greșită a sepsisului cu candida, dar în care se recomanda autopsia pentru a confirma cauzele decesului.

Ultimul act, pentru moment, al acestui caz, a venit cu cererea avocatului Aldo Guerrini pentru un incident probatoriu, practic, exhumarea trupului neînsuflețit pentru noi analize.

Medicul Cristian Plăiașu a menționat și dispariția cateterului: „În tot acest timp, PICC-ul a dispărut, a fost aruncat la gunoi, printre deșeurile spitalicești. Curățarea lui, conform protocolului, era programată la fiecare 40 de zile: imaginați-vă că vineri l-am înmormântat pe tatăl meu și luni m-au sunat să o facă…”.