Un avocat român cu dizabilități înfruntă birocrația din Italia. Vrea să renunțe la pensia de invaliditate, dar INPS nu-i acceptă cererea

Tânărul român Emanuel Cosmin Stoica, avocat stagiar în Italia, în vârstă de 24 de ani, cunoscut pe rețelele sociale drept King della 104, a decis să renunțe la pensia de invaliditate pe care o primea din partea statului italian.

Emanuel Cosmin Stoica, care suferă de atrofie musculară spinală (SMA), locuiește în Italia de la vârsta de 3 ani și a absolvit Facultatea de Drept

Într-un videoclip publicat recent pe YouTube, a explicat motivele pentru care a făcut această alegere și dificultățile pe care le-a întâmpinat în relația cu autoritățile.

„Astăzi este o zi tristă. Va fi un adio sau doar un la revedere?”, se întreabă tânărul în videoclipul său, filmat într-un parc.

Captură de ecran 2024-09-07 175515
Emanuel Cosmin Stoica, captură video YouTube

El a explicat că, deși pensia de invaliditate este destinată persoanelor care nu pot lucra, în cazul său, această situație nu mai este aplicabilă:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Pensia de invaliditate este oferită pentru că persoanele cu dizabilități nu pot munci. Dar acest lucru este fals în ce mă privește. Din fericire, eu am mai multe joburi. Legea spune că dacă depășești un anumit venit, nu mai poți primi pensia”, a adăugat el.

Veniturile tânărului avocat au depășit plafonul stabilit de Institutul Național de Protecție Socială (INPS), care pentru anul 2024 este de aproximativ 19.000 de euro pe an.

Drept urmare, el a dorit să renunțe voluntar la această pensie, însă a descoperit că procesul este mult mai complicat decât anticipa.

În videoclipul său, a prezentat dificultățile birocratice pe care le-a întâmpinat la INPS

În mod normal, instituția ar trebui să înceteze plata pensiei atunci când declarația de venituri a beneficiarului depășește plafonul stabilit. Însă, din experiența lui, INPS „nu știe” când această situație se produce și poate continua să plătească pensia ani de zile, pentru ca ulterior să ceară returnarea sumei:

„Problema este că INPS nu își dă seama și adesea află după mulți ani, cerându-ți să returnezi toți banii pe care ți i-a dat”, a explicat el.

Cei de la INPS i-au explicat că nu poate renunța pur și simplu la pensie, ci trebuie să aștepte ca instituția să observe singură depășirea venitului și să acționeze în consecință.

Acest lucru, însă, îl pune pe tânărul avocat stagiar într-o poziție dificilă, întrucât riscă să fie obligat să returneze sume importante în viitor.

„Mă așteptam să fie mult mai ușor de rezolvat. Întotdeauna trebuie să ne lovim de aceeași mașinărie birocratică, cu sute de pași, fără să avem previzibilitate asupra modului în care vor evolua lucrurile”, a concluzionat Emanuel Stoica în videoclipul său.

Când Emanuel Stoica se autodefinește ironic drept „Regele 104” (King della 104), face aluzie la Legea 104 din Italia, o lege care oferă protecție și beneficii persoanelor cu dizabilități, inclusiv facilități pentru integrarea socială, drepturi la asistență și acces la diverse forme de sprijin, cum ar fi pensia de invaliditate.

Prin această expresie, el ironizează faptul că, deși beneficiază de anumite avantaje legale datorită dizabilității sale, a ajuns într-o situație paradoxală în care sistemul birocratic nu răspunde adecvat nevoilor și dorințelor sale, cum este renunțarea la pensia de invaliditate.

Decizia tânărului de a renunța la pensie și dificultățile întâlnite atrag atenția asupra complexităților birocratice din sistemul de asistență socială.