Două femei și un bărbat de naționalitate română sunt trei dintre cele cinci persoane arestate de Garda Civilă în provincia spaniolă Zaragoza (comunitatea autonomă Aragon), implicate în furtul de mărfuri textile și articole sportive, profitând de calitatea lor de transportatori.
După ce au sustras marfa, au scos-o la vânzare prin intermediul platformelor online, potrivit La Vanguardia.
Cei trei români, domiciliați într-un oraș din provincia Zaragoza, au fost localizați și arestați în lunile iunie și iulie pentru o presupusă infracțiune de tâlhărie prin efracție și o alta de apartenență la un grup infracțional, deoarece și-au coordonat acțiunile pentru a desfășura această activitate ilegală și a împărți beneficiile.
Alte două persoane sunt cercetate pentru infracțiunea de primire a unor bunuri de proveniență dubioasă. Marfa a părăsit zona industrială Plaza (platforma logistică din Zaragoza) și avea ca destinație Marea Britanie și Franța.
Echipa teritorială a Poliției Judiciare din Zaragoza, împreună cu Echipa Roca a Gărzii Civile din Casetas (o localitate situată la 14 km în vestul Zaragozei) au fost însărcinate cu desfășurarea operațiunii, demarate încă din februarie anul trecut, în urma unei plângeri depuse pentru o presupusă infracțiune de amenințare cu o armă de foc (care s-a dovedit a fi simulată) și o alta de extorcare.
Plângerea a fost motivată de o presupusă relație extraconjugală între membrii a două familii și neachitarea unei datorii. Presupusul autor al infracțiunilor a fost arestat chiar a doua zi după primirea plângerii.
În cursul investigațiilor, specialiștii Poliției Judiciare au descoperit că atât presupusul autor, cât și victimele extorcării, erau angajați în transportul de mărfuri din Plaza în străinătate, iar pe parcursul acestor deplasări ar fi sustras o parte din bunuri pentru a le scoate la vânzare online.
După ce au analizat informațiile și au contactat firmele producătoare, agenții au localizat produsele (nu doar îmbrăcăminte, ci și biciclete electrice și căști de protecție) care urmau să fie livrate în Marea Britanie și Franța. Vânzările ar fi fost făcute de către transportatori înșiși, rudele apropiate sau cunoscuții acestora.
În dispozitivul stabilit pentru verificarea acestor fapte, Garda Civilă a localizat una dintre persoanele care vindea obiectele furate într-un oraș din provincia Zaragoza, depistând că persoana respectivă părăsise recent Plaza.
Agenții au mai constatat faptul că cele trei persoane aparținând celor două familii, care au fost implicate în plângerea de extorcare, au fost cele care au furnizat materialul furat persoanei depistată de Garda Civilă.
Era vorba de cele două femei și bărbatul de naționalitate română care au fost aduși în fața justiției. În plus, o altă femeie aflată în relații de prietenie cu aceștia a fost cercetată pentru o presupusă infracțiune de primire a bunurilor furate.
Potrivit Gărzii Civile, companiile multinaționale care dețin marfa furată nu depistaseră furtul acesteia până când au fost anunțate de anchetatori.
Momentan, ele încă nu pot stabili exact valoarea a tot ce a fost furat. Cu toate acestea, bonurile de transport sunt verificate și deocamdată însumează 15.000 de euro, valoarea a ceea ce a fost furat și recuperat. Ancheta în acest caz continuă pentru a stabili dacă există mai multe persoane implicate în aceste infracțiuni.