În noaptea dintre 29 și 30 martie 2025, locuitorii din Italia și România vor trece oficial la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel încât în țara noastră ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar în Italia ora 02:00 va deveni ora 03:00, respectând astfel fusul orar.
Această schimbare are loc, ca în fiecare an, în ultima duminică din luna martie și are scopul de a beneficia mai mult de lumina naturală a zilei, economisind astfel energie.
Ce înseamnă această schimbare?
Pentru cetățeni, schimbarea orei înseamnă o dimineață cu o oră mai scurtă, dar seri mai luminoase, în special pe durata lunilor de primăvară și vară. Mulți resimt însă efecte temporare, cum ar fi oboseala sau dereglarea somnului, în special în primele zile după trecerea la ora de vară.
Italia și România – aliniate la schimbarea europeană
Atât Italia, cât și România urmează sistemul de schimbare sezonieră a orei, în conformitate cu deciziile luate la nivelul Uniunii Europene.
Deși s-a discutat în ultimii ani despre posibila renunțare la schimbarea orei, nicio decizie definitivă nu a fost aplicată, iar sistemul rămâne în vigoare.
Sfat practic
Majoritatea dispozitivelor moderne – telefoane, computere, televizoare – își actualizează automat ora.
Totuși, nu uitați să verificați și să ajustați manual ceasurile de perete, ceasurile de mână sau alte dispozitive care nu se sincronizează automat.
Au existat discuții și inițiative la nivelul Uniunii Europene privind renunțarea la practica schimbării orei de două ori pe an
În 2018, Comisia Europeană a propus eliminarea acestei practici, iar Parlamentul European a votat în favoarea încetării schimbării sezoniere a orei în 2019.
Cu toate acestea, pentru ca această măsură să fie implementată, era necesar ca toate statele membre să ajungă la un consens privind ora standard pe care doresc să o adopte permanent.
Până în prezent, acest acord nu a fost realizat, iar discuțiile au fost amânate. Astfel, sistemul actual de schimbare a orei rămâne în vigoare.