Transport ilegal de pasageri: Microbuzul intrat sub un TIR pe autostradă în Italia făcea curse ilegale?

- Conținut sponsorizat -

În dimineața zilei de 3 martie, la ora 7:20, un microbuz Ford Tranzit cu numere de înmatriculare românești a intrat cu viteză sub un camion staționat în zona de serviciu Arino-Vest de pe A4 din Italia, în direcția Veneția-Padova. În urma impactului trei persoane de naționalitate română, pasageri ai microbuzului cu numere de înmatriculare de Iași, au fost grav rănite.

Din primele informaţii, conform publicației Ziarul de Iași, reiese că şoferul microbuzului IS.96.CRT ar fi fost foarte obosit, după ce condusese mai multe ore, fără să fie schimbat de un alt şofer, aşa cum impune legea și cum obişnuiesc transportatorii autorizaţi.

În urma accidentului, trei persoane din mi­cro­buz au fost rănite. Autorităţile atrag atenţia că acest tip de transport este făcut în afara legii de către persoane fizice speculând un vid legislativ. Microbuzele care au o capacitate de 8 scaune plus șoferul pot transporta persoane fără să fie autorizate, deoarece nu se consideră că întreprind curse.

Doar micro­buzele cu o capacitate mai mare au nevoie de autorizare. Transportatorii ieşeni atrag aten­ţia că, de multe ori, au preluat din gările din Oc­cident persoane care fuseseră date jos pur şi simplu din microbuze, în mijlocul drumului, în urma unor controale realizate pe drumuri.

„De exemplu, poliţia din Italia este tot timpul în căutarea acestor şoferi de micro­buze ilegali. Pasagerii riscă să rămână oriunde în drum. Dacă microbuzul este oprit la Veneţia, iar poliţistul constată că maşina efectuează transport de persoane, îi dă şofe­rului pe loc o amendă de 4.300 de euro şi îi se­chestrează autovehiculul timp de două luni. Ba chiar ne sună şi de la consulatul ro­mân, şi îi preluăm noi. Şoferii noştri de autocare au luat numeroşi pasageri de prin gări, lăsaţi în mijlocul drumului. Aceşti transportatori pirat conduc zile întregi, în timp ce şoferii noştri se schimbă regulat atunci când obosesc, pe drum. Totodată, poliţia din stră­inătate nu ne iartă nici pe noi, transportatorii, care avem toate autorizaţiile în regulă, pentru un singur pachet în plus găsit în autocar ne amendează foarte drastic”, a precizat pentru sursa sus citată administratorul unei firmei de transport  care efectuează curse regulate către Italia.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mesajul Poliției Române către călători:

„Stimaţi pasageri,

Din respect pentru dumneavoastră şi pentru că suntem permanent preocupaţi de siguranţa şi confortul călătoriilor vă comunicăm următoarele:

– Singura formă legală de transport pasageri este aceea desfăşurată de operatori de transport licenţiaţi pentru astfel de activităţi;

– Un transportator licenţiat deţine permanent asigurare valabilă pentru pasageri şi bagaje;

- Continuarea după publicitate -

– Autovehiculele sunt clasificate pe categorii de confort şi sunt dotate cu aer condiţionat sau climă obligatoriu începând cu data de 1.05.2013;

– Conducătorii auto deţin atestat profesional şi sunt verificaţi periodic din punct de vedere medical şi psihologic;

– Apelând la servicii de transport neautorizate sunteţi expuşi permanent pericolelor generate de starea autovehiculelor şi conduita şoferilor amatori;

– Nu utilizaţi pentru călătoriile dumneavoastră decât transportatori licenţiaţi.

- Continuarea după publicitate -

– Nu vă puneţi viaţa în pericol apelând la cei aflaţi în afara legii pentru o reducere de câţiva lei.”