Mulți români care pleacă în străinătate se întorc înapoi în țară doar din obligaţie. Dacă mâine s-ar mări salariile, românii nu ar reveni oricum în ţară, pentru că există o criză de încredere în autorităţile române, a afirmat prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială a Universităţii din Bucureşti.
Tinerii români care pleacă în străinătate se întorc în România doar dacă sunt constrânşi de anumite situaţii, cum ar fi divorţul sau un deces în familie. Spre comparaţie, tinerii germani pleacă în străinătate cu un scop, iar când acel scop este îndeplinit, aceştia se întorc în Germania, a afirmat prof. univ. dr. Dumitru Sandu.
„Am comparat motivaţia tinerilor din România cu motivaţia tinerilor din Germania, Suedia, Letonia, Slovacia. Germanul tipic, tânăr, se întoarce în ţară după ce a îndeplinit planul pe care îl avea de făcut în străinătate. A plecat cu un plan şi se întoarce când fie a strâns banii necesari, fie a finalizat studiile. Am intervievat 2.000 de tineri români, aflând că, de fapt, revenirea în România se întâmplă din obligaţie – e bolnav, are probleme în familie, au rămas copiii singuri acasă. Este alarmant că revenirea în ţară nu se produce în baza îndeplinirii unui plan, ci în baza unui eveniment neplăcut în familie”.
Nu există soluții concrete care să ducă la stoparea migrației
„Criza locurilor de muncă asociată cu migraţia din România este parte a mai multor fenomene de criză din România, printre care criza relaţionării cu diaspora, nimeni nu vrea să discute de migraţie împreună cu diaspora. Gravitatea problemei rezidă în faptul că soluţii specifice pentru rezolvarea problemelor forţei de muncă şi migrare nu există. Soluţiile care ar putea fi abordate sunt soluţii la nivelul societăţii în ansamblu.”, a mai specificat profesorul Dumitru Sandu.
Fenomenul emigrării tinerilor români a devenit un fenomen îngrijorător prin amplitudinea sa mare, prin reversibilitatea sa limitată, prin pierderile importante de inteligență activă și putere de acțiune pe care le antrenează.
Motivele care îi îndeamnă pe tinerii români să dorească să emigreze sunt, conform studiilor din ultimii ani, obstacolele întâlnite în calea asigurării unei vieți decente în țară și anume: lipsa resurselor financiare, lipsa locurilor de muncă, sărăcia, nivelul de trai, lipsa posibilităților de carieră. de afirmare profesională și mai nou, lipsa de încredere în autoritățile române.