Un tânăr român în vârstă de 23 de ani, tată a doi copii, a murit la Trinitapoli (Puglia), în urma unui accident în timp ce se deplasa cu bicicleta. În urma deciziei familiei de a dona organele, a avut loc la spitalul din Andria cea mai complexă operație de prelevare multi-organ care s-a efectuat vreodată în instituția medicală respectivă.
Conform publicației Andria News24, tânărul român, cu inițialele V.M., lucra ca muncitor agricol la o fermă din Trinitapoli, era căsătorit și avea doi copilași, unul de trei și altul de numai un anișor. Nu sunt publicate detalii despre cum s-a petrecut accidentul în urma căruia și-a pierdut viața, cert este că în timp ce a fost transportat cu ambulanța la spitalul din Barletta, și apoi la cel din Andria, tânărul era conștient. Condițiile sale s-au înrăutățit brusc și medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.
După ce toată familia, părinții, soția și fratele și-a dat acordul pentru donarea organelor, s-a început o operație de prelevare multi-organ, cea mai importantă și complexă efectuată vreodată de echipa condusă de dr. Giuseppe Vitobello. Rudele au fost de părere că donând organele, o parte din dragul lor fiu, frate și soț, va trăi mai departe și va salva viața și sănătatea unor semeni.
În sala de operație au fost cinci echipe chirurgicale diferite: medicii chirurgi cardiaci din Napoli au prelevat inima, echipa din Bari ficatul, în timp ce pancreasul și un rinichi au fost prelevate de echipa medicilor chirurgi din Milano, pentru un transplant combinat. Celălalt rinichi a fost prelevat de echipa medicală din Foggia, în timp ce corneele au fost recoltate de echipa de oftalmologie a spitalului din Andria, îndrumată de dr. Fabio Massari.
Medicii au fost impresionați de înțelegerea pe care le-au arătat-o familiarii românului decedat: „Sfâșietoare și plină de speranță această poveste care ne lasă pe toți fără cuvinte, dar cu dorința de a oferi o mare îmbrățișare întregii familii, care a demonstrat respect și dragoste pentru viață”, a declarat Alessandro Delle Donne, comisar extraordinar al ASL Barletta.
„Nu este niciodată ușor să se ia astfel de decizii – a spus și dr. Giuseppe Vitobello, șeful secției de transplant – ne confruntăm întotdeauna cu durerea pierderii pe care noi încercăm să o direcționăm către donație, care înseamnă viață, dar astăzi, mai mult ca oricând, suntem alături de părinții, fratele și soția acestui tânăr donator. Transmitem o mângâiere copiilor săi, puși mult prea devreme în fața unei pierderi atât de tragice. Sperăm ca viața, care merge mai departe, să le vindece în timp rănile.”