Tânăr din Italia, în căutarea unui loc de muncă : „Mi-au oferit 300 de euro pe lună pentru a lucra 14 ore pe zi”

- Conținut sponsorizat -

Salvatore Cimino, un tânăr de 28 de ani din Termini Imerese, provincia Palermo, a vorbit public despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în încercarea de a-și găsi un loc de muncă decent în Italia, denunțând condițiile de muncă pe care le consideră „sclavie legalizată”.

1200-20240923181456
Salvatore Cimino, 28 de ani. Sursă foto: repubblica.it.

Având o diplomă de geometru, Salvatore a încercat să se angajeze în domeniul său de studiu, dar s-a confruntat cu exploatarea și lipsa unei remunerații adecvate, ceea ce l-a determinat să renunțe.

„În jurul nostru nu există altceva decât sclavie legalizată, mai ales aici în Sud. Prefer să nu lucrez deloc decât să-i îmbogățesc pe cei care exploatează. Sper doar să pot obține burse Erasmus și să rămân definitiv în străinătate”, a declarat Cimino pentru publicația La Repubblica, exprimându-și frustrarea cu privire la realitatea pieței muncii din regiunea sa.

După ce a renunțat la ideea de a deveni geometru, a încercat să se angajeze în diverse locuri, inclusiv pe post de casier sau aranjator de rafturi în magazine, dar a întâlnit doar oferte de muncă pe care le descrie ca fiind „exploatare pură”.

Tânărul italian a relatat că, în Sicilia, este aproape imposibil să găsești un loc de muncă legal plătit mai mult de 600 de euro pe lună pentru un program complet, iar multe dintre ofertele de muncă sunt fie la „negru”, fie sunt contracte false în care angajații sunt forțați să returneze o parte din salariu în mod ilegal.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Într-un magazin de haine mi-au oferit 300 de euro pe lună pentru a lucra 14 ore pe zi, șase zile pe săptămână.

Trebuia să ajung înainte de deschiderea magazinului și să rămân după închidere pentru a curăța locația. Calculând, asta înseamnă aproximativ 0,89 euro pe oră”, a explicat Cimino.

El a mai adăugat că i s-a promis și o mărire de salariu, în timp, dar aceasta era doar o strategie de a ține lucrătorii cât mai mult înainte de a-i schimba cu alții la fel de naivi.

Salvatore este de părere că aceste condiții au alimentat o furie tot mai mare față de stereotipurile antimeridionale, care descriu tinerii din sudul Italiei ca fiind leneși.

„Se spune că noi, tinerii, suntem leneși, pentru că li se dă cuvântul antreprenorilor care se plâng că nu găsesc forță de muncă. Înainte dădeau vina pe venitul de cetățenie”, a adăugat Cimino, făcând referire la dezbaterea privind venitul minim garantat în Italia.

- Continuarea după publicitate -

Deși a abandonat temporar studiile universitare din motive financiare, Cimino a reușit să reia cursurile și în prezent studiază Științele Comunicării.

El a renunțat la căutarea unui loc de muncă în Italia și visează să părăsească țara cât mai curând posibil.

„Visul meu ar fi să ajung în Statele Unite sau Canada. Aici (în Italia – n.r.) salariile nu sunt adaptate costului vieții. Dacă aș putea, aș renunța la zece ani din viața mea doar ca să plec imediat”, a încheiat tânărul.

Situația denunțată de Salvatore Cimino reflectă dificultățile majore întâmpinate de tinerii din sudul Italiei în găsirea unui loc de muncă decent și arată de ce mulți își doresc să plece în străinătate în căutarea unui viitor mai bun.