Student român în Italia, premiat alături de un coleg italian pentru un proiect inovator

- Conținut sponsorizat -

Ionuț Alexandru Pascariu, originar din Suceava, împreună cu colegul său italian Davide Vidmar, au obținut locul al doilea la prestigioasa competiție internațională „Marble Hackathon”, desfășurată la Kumbor, în Muntenegru, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023.

Cei doi sunt studenți la masterul de Robotică de la Universitatea din Trieste și s-au făcut remarcați prin proiectul lor inovativ destinat să sprijine repopularea ostrițelor în mările noastre.

Competiția a fost parte a proiectului „Marble – Maritime robotics in blue economy”, și a adus laolaltă studenți din Italia, Muntenegru, Grecia, Serbia și Croația.

700-2023103013643 (4)
Ionuț Alexandru Pascariu. Sursa foto: Il Piccolo

„Ne-am confruntat cu studenți de top, iar sarcina noastră s-a încadrat într-un proiect mai amplu, care vizează repopularea ostriței plate în mările noastre”, a declarat Davide Vidmar, student la Universitatea din Trieste, conform publicației Il Piccolo.

Ostrițele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a produce perle.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

O particularitate interesantă a ostrițelor este că pot filtra mari cantități de apă pentru a se hrăni cu plancton, particule organice și alte mici organisme acvatice, contribuind astfel la curățarea apei în care trăiesc. Acest aspect face din ostrițe un component important al ecosistemelor acvatice, ajutând la menținerea calității apei și la susținerea biodiversității.

Proiectul lui Ionuț și Davide constă în crearea unor incubatoare subacvatice care să găzduiască larvele de ostrite în perioada lor de metamorfoză de la plancton la stadiul de conchilie.

Pentru a determina locul optim de plasare a acestor incubatoare, cei doi studenți au dezvoltat un sistem capabil să estimeze automat concentrația larvelor de ostrite într-un eșantion de apă, folosind tehnici de computer vision și inteligență artificială.

„Am folosit imagini și am aplicat tehnici de computer vision și AI pentru a rezolva această problemă”, a explicat Ionuț Alexandru Pascariu.

Cei doi tineri au dedicat două luni pentru a dezvolta acest proiect.

- Continuarea după publicitate -

„A fost o experiență stimulativă, am învățat enorm, atât în ceea ce privește abordarea unei probleme, cât și din interacțiunea cu alte persoane care împărtășesc interese similare”, a mărturisit Ionuț.

Proiectul lui Ionuț Alexandru Pascariu și Davide Vidmar reprezintă un exemplu concret al modului în care tinerii talentați și pasionați de tehnologie pot contribui la soluționarea unor probleme ecologice majore și evidențiază importanța promovării acestor activități educative și inovative.