Stau sau nu stau 14 zile în carantină „badantele” care se întorc în România? Legea e clară, dar nu pentru toți angajații DSP

- Conținut sponsorizat -

Plecând de la prevederile Hotărârii 48 din 08.10.2020, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a stabilit categoriile profesionale exceptate de la măsura carantinării atunci când se întorc în țară dintr-o zonă de risc, ziarul Libertatea a adus în discuție un aspect ambiguu cu privire la carantinarea îngrijitoarelor românce. Fac sau nu fac carantină „badantele” care se întorc în România dintr-o țară sau zonă considerate de risc? Conform legii nu ar trebui să se supună acestei măsuri.

Lista categoriilor profesionale exceptate de la măsura carantinării include „persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de muncă, în domeniul asistenţei sociale în țările membre ale UE”. În teorie categoria îngrijitoarelor de bătrâni este cuprinsă în această excepție.

„Excepțiile privind aplicarea măsurii de carantinare sunt și ele prevăzute în Hotărârea CNSU nr.48. Dacă persoanele respective se încadrează într-una din excepțiile respective, nu vor fi carantinate”, a declarat pentru Libertatea Veronica Zoicaș, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Sursa citată prezintă cazul unei îngrijitoare românce care lucrează în Austria de aproximativ 10 ani

Programul ei de muncă, ca și al celorlalți zeci de mii de îngrijitori la domiciliu din Austria, e pe ture de câte 2-3 săptămâni, urmate de 2-3 săptămâni libere în România. Monica s-a programat la un laborator să-și facă testul de Covid-19, pentru că urma să se întoarcă în țară. Citise pe grupurile de îngrijitori de pe Facebook că un test negativ și contractul de muncă te scapă în România de carantină.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform celor specificate în Hotărârea 48 din 08.10.2020, îngrijitorii de bătrâni care muncesc în străinătate nu trebuie să intre în carantină la întoarcerea în țară, dacă prezintă un contract de muncă și un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național. La cinci minute după ce a primit confirmarea programării, Monica s-a gândit să sune și la Direcția de Sănătate Publică Arad, să verifice informațiile.

„Mi s-a comunicat că testul e valabil doar dacă stau în țară cel mult 72 de ore, iar apoi revin în Austria. Altfel, trebuie să intru în carantină”, a povestit Monica. „Nu știu ce să mai cred. Vă dați seama nu aș mai sta în carantină. Mă duc acasă să mă bucur de familie, a spus femeia confuză.

Femeia l-a sunat și pe un prieten de familie care lucrează la un punct de frontieră. „Pot să trec cu un test negativ, pot să vin?” „Nu, nu avem lege care să fie pentru îngrijitoare, ceva regim special. Nu are rost să te joci,”, i-a răspuns bărbatul.

Libertatea a aflat însă că unii angajați ai DSP-urilor sau angajați de la punctele de frontieră nu cunosc acea prevedere legală sau o confundă cu o altă lege. E vorba de Hotărârea 47 a CNSU. Aceasta exceptează de la carantină, la modul general, persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național. Angajați ai DSP-urilor și polițiști de la frontieră încurcă cele două prevederi și le transmit îngrijitorilor informații false.

Directorul DSP Arad, Horea Timiș oferă, în schimb, informația în mod corect:

- Continuarea după publicitate -

„Noi suntem cea mai mare poartă de intrare în țară. 80% trece prin Arad. Volumul este foarte mare. În cazul în care apar date eronate, toate lucrurile se pot rezolva la nivel teritorial”, spune Horea Timiș.

„Zilnic cineva este carantinat pe nedrept, nu numai îngrijitoare. Se întâmplă din mai multe motive. Noi am luat cu heirupul personal de la școli și l-am trimis în vamă. Până învață toată lumea care-i fluxul, care-i legea, nu ai cum să nu ai greșeli. Noi zilnic avem greșeli. Directorul DSP Arad: Uneori greșesc angajații, alteori oamenii nu prezintă documentele necesare pentru a fi scutiți de carantinare”, a spus Timiș.

„Dacă cineva este carantinat greșit, trebuie să se adreseze teritorial, DSP-ului și Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă (C.J.S.U.) teritorial cu documente justificative și el e automat derogat”, a adăugat directorul.

Întreaga știre se află aici, pe site-ul a ziarului Libertatea.