Statuie de bronz din Italia lăsată fără mâini. Sculptorul: „Cred că au fost românii, fiindcă bronzul are o anumită valoare”

- Conținut sponsorizat -

Nu va înceta niciodată să mă surprindă ușurința cu care unii oameni, mai ales cei despre care se presupune că au un anumit nivel cultural și intelectual, generalizează atunci când vine vorba despre un popor. Un astfel de exemplu citesc astăzi într-un articol publicat de Agenzia Giornalistica Italia (AGI) care-l citează pe sculptorul, pictorul și jurnalistul italian Giuseppe Rogolino, în cadrul unei declarații legate de un monument creat de acesta la Roma, dar care a fost găsit vandalizat în cursul zilei de duminică, 28 martie 2021.

Giuseppe Rogolino, sculptorul, pictor și jurnalist italian. Foto: Twitter.com

Este vorba despre statuia studentului italian Walter Rossi, membru al formațiunii comuniste „Lotta Continua” care a activat în anii ’70, victima militanților de dreapta în timpul unei acțiuni de protest. Monumentul, făcut din piatră și bronz, a fost realizat de Rogolino la un an după moartea lui Rossi și a fost amplasat de primăria Romei în Piazza Igea, care ulterior a primit numele studentului mort, deci a devenit Piazza Walter Rossi.

Agenții de la Poliția Locală din Roma au găsit statuia prăbușită la sol și, având în vedere distanța dintre suport și statuie, autoritățile presupun că este vorba de un gest voluntar, un act vandalic, petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică. Cu toate acestea, sculptorul crede că problema ar putea fi provocată de o operă de restaurare din anul 2017 care nu a fost făcută ca la carte.

Statuia prăbușită la sol. Foto: agi.it

În declarațiile sale pentru presa italiană, însă, cu privire la evenimentul din weekendul trecut, Rogolino își amintește că în urmă cu câțiva ani au fost furate mâinile sculpturii create de el și ține să precizeze că, în opinia sa, vinovați de acest furt sunt cetățenii români. De ce? Pentru că metalul din care este făcut monumentul are un preț mai ridicat decât altele și noi, românii, am fi buni doar la furat.

„De-a lungul anilor au fost îndepărtate mâinile (statuii – n.r.), dar cred că au fost românii pentru că bronzul are o anumită valoare”, spune sculptorul, pictorul și jurnalistul italian, Giuseppe Rogolino, în vârstă de 67 de ani.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Acestea fiind precizate și fără să mai lungim vorba în mod inutil, Ambasada României din Italia ar trebui să se sesizeze în această privință și să-i explice ilustrului sculptor că avem și noi artiști români în Italia, avem cercetători, medici, manageri, etc., și sunt mult mai mulți decât acei români în baza cărora el ne definește ca fiind un popor interesat numai de valoarea bronzului și interesat doar să-l fure.